Mandoline (keukengerei)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plastic mandoline
Houten mandoline, ca. 1920

Een mandoline is een rechthoekige rasp/schaaf, waarmee flinterdunne plakjes gemaakt kunnen worden door er een stuk groente of fruit overheen te bewegen. Veel mandolines hebben ook een functie waarmee julienne gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld wortelsalade.

Het voordeel van het gebruik van een mandoline is dat er dunne plakjes of reepjes geproduceerd worden die allemaal gelijk van vorm en grootte zijn. Indien er verdere verwerking in de keuken door blancheren of frituren plaatsvindt, is het ook handig dat de stukjes van gelijk formaat zijn zodat de kooktijd gelijk blijft. Een tweede voordeel is dat bij verdere verwerking in bijvoorbeeld een salade de ingrediënten verser toegevoegd worden dan als men deze voorgesneden in de winkel koopt.

Een mandoline bevat scherpe mesdelen waardoor het hanteren van het apparaat zorgvuldigheid behoeft zodat niet per abuis vingers meegeraspt worden. Sommige versies zijn voorzien van een veiligheidshouder die dit risico voorkomt. Fruit en groente die moeten worden verwerkt worden dan in de houder gestopt die over het apparaat gehaald wordt.

Mandolines zijn er van simpel tot uitgebreid. Met of zonder houder en met of zonder verschillend gevormde messen. Tevens zijn er versies die op een kom gelegd kunnen worden of die werken met een standaard. Duurdere apparaten hebben vaak de mogelijkheid om bot geworden mesdelen te vervangen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]