Manfred Stolpe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manfred Stolpe
Manfred Stolpe in 2005
Geboren 16 mei 1936
Stettin
Overleden 29 december 2019
Potsdam
Politieke partij SPD
Beroep Politicus
Bondsminister van Verkeer, Huisvesting en Ruimtelijke Ordening
Aangetreden 22 oktober 2002
Einde termijn 22 november 2005
Voorganger Kurt Bodewig
Opvolger Wolfgang Tiefensee
Minister-president van Brandenburg
Aangetreden 1 november 1990
Einde termijn 26 juni 2002
Opvolger Matthias Platzeck
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Manfred Stolpe (Stettin, 16 mei 1936Potsdam, 29 december 2019) was een Duitse politicus van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). Hij was onder meer minister-president van de deelstaat Brandenburg (1990–2002) en federaal minister van Verkeer, Huisvesting en Ruimtelijke Ordening (2002–2005).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Manfred Stolpe ging in Greifswald naar de middelbare school en studeerde van 1955 tot 1959 rechten aan de Friedrich-Schiller-Universität Jena. Tussen 1959 en de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 was hij gaststudent aan de Freie Universität in West-Berlijn. Vanaf 1959 werkte Stolpe bij de Evangelische Kerk in Duitsland en vanaf 1982 tot 1989 was hij plaatsvervangend voorzitter van de Bond van Evangelische Kerken in de DDR.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 1990 sloot Stolpe zich aan bij de sociaaldemocratische SPD. Later dat jaar vond de Duitse hereniging plaats, waarbij Brandenburg een van de nieuwe Duitse deelstaten werd. Stolpe leidde de SPD bij de deelstaatverkiezingen die op 14 oktober 1990 in Brandenburg werden gehouden. Zijn partij behaalde ruim 38% van de stemmen en werd daarmee veruit de grootste. Stolpe nam zitting in de Brandenburgse Landdag (het deelstaatparlement) en kreeg de taak een regering te vormen. Hij smeedde een zogeheten verkeerslichtcoalitie met de liberale FDP en Bündnis 90/Die Grünen, waarbij de christendemocratische CDU van Peter-Michael Diestel, die met ruim 29% van de stemmen als tweede was geëindigd, gepasseerd werd. Op 1 november werd de regering beëdigd en werd Stolpe de eerste minister-president van Brandenburg.

Na vier jaar regeren werd de SPD door de kiezer rijkelijk beloond: bij de deelstaatverkiezingen van 1994 behaalde de partij 54% van de stemmen. De sociaaldemocraten kregen daarmee een absolute meerderheid in handen waarmee zij in hun eentje verder konden regeren. Het kabinet-Stolpe II zou vijf jaar aan de macht blijven, tot oktober 1999. Stolpe kon echter niet voorkomen dat de meerderheid van de SPD bij de verkiezingen van 1999 weer verloren ging; de partij viel terug naar 39% en moest vijftien zetels inleveren, maar bleef desondanks wel de grootste. Stolpe kreeg opnieuw het voortouw bij het vormen van een regering; zijn derde kabinet betrof uiteindelijk een grote coalitie van SPD en CDU. De samenwerking tussen deze twee partijen verliep echter niet altijd even vlot en in juni 2002 trad Stolpe vroegtijdig af, naar eigen zeggen om plaats te maken voor een nieuwe generatie.[1] SPD-partijleider Matthias Platzeck nam zijn functie als minister-president over.

Na de Bondsdagverkiezingen van 2002 werd Stolpe door bondskanselier Gerhard Schröder gevraagd om zitting te nemen in zijn regering, het kabinet-Schröder II. Stolpe werd benoemd tot minister van Verkeer, Huisvesting en Ruimtelijke Ordening en bekleedde die functie ruim drie jaar. Na de verkiezingen van 2005 trad een nieuwe regering aan en werd hij als minister opgevolgd door zijn partijgenoot Wolfgang Tiefensee.

In 2003 werd bekend dat Stolpe als IM Sekretär zeker 20 jaar lang met de Stasi had samengewerkt.

Hij stierf in 2019 op 83-jarige leeftijd.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Manfred Stolpe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.