Manfred von Ardenne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Manfred Baron von Ardenne
Manfred von Ardenne in de Volkskammer, het "parlement" van de DDR.
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 20 januari 1907
Geboorteplaats Hamburg
Overlijdensdatum 26 mei 1997
Overlijdensplaats Dresden
Locatie graf Graf op Find a Grave
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Natuurkunde
Alma mater HumboldtuniversiteitBewerken op Wikidata
Manfred von Ardenne in 1943.

Prof. dr. Manfred Baron von Ardenne (Hamburg, 20 januari 1907Dresden, 26 mei 1997) was een Duits natuurkundige. Hij is de uitvinder van de rasterelektronenmicroscoop en bezat 600 patenten voor uitvindingen op het gebied van televisie, radio, elektronenmicroscopie, kernenergie, plasma-fysica en medische techniek (hyperthermie als middel tegen kanker).

De aristocraat had een grote buitenplaats bij Berlijn waar hij in een laboratorium een nucleair onderzoek deed, gefinancierd door de Duitse PTT. Hij werkte in de Tweede Wereldoorlog mee aan "Hitlers bom", de mislukte poging van Duitsland om bruikbare kernreactoren en inzetbare atoomwapens te bouwen.

In mei 1945 vervoerden de Sovjets Von Ardenne met enkele van zijn medewerkers, en apparatuur uit zijn laboratorium naar Soechoemi aan de Zwarte Zee. Gustav Hertz en Max Steenbeck werkten eveneens in Soechoemi. De Duitse wetenschappers kregen de opdracht om te werken aan de scheiding van uraniumisotopen, die nodig is voor de vervaardiging van een atoombom. Na enige tijd een niet onbelangrijke rol in de Russische ontwikkeling van kernwapens te hebben gespeeld[1] ging von Ardenne in de Duitse Democratische Republiek wonen.[2] Hij behield zijn adellijke titel.

Hij was drager van de prestigieuze Stalinprijs.

Manfred von Ardenne heeft een belangrijke rol gespeeld in de wetenschap en de industrie van de DDR. De geleerde werd nooit lid van de regerende SED[3] maar hij was jarenlang lid van het machteloze parlement. In 1989 deed hij nog een voorstel om de staat economisch te hervormen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Manfred von Ardenne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.