Mangelbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Mangelbeek in Lummen

De Mangelbeek is een 24 km lange zijrivier van de Demer in de Belgische provincie Limburg. Ze doorkruist het landschap van oost naar west. Vooral in het oostelijk deel, waar de beek van het Kempens Plateau afstroomt, is de beek zeer ijzerrijk en heeft een roestbuine kleur. Begin 20e eeuw werd de beek rechtgetrokken en werden er stuwtjes in de beek aangelegd.

De Mangelbeek ontspringt op het Kempens Plateau in Helchteren, op ongeveer 76 m hoogte en loopt verder via Lillo naar Zolder. Onderweg krijgt ze water van de Schansbeemdenbeek, de Laambeek en de Berkenbosbeek.

Vlak bij het kasteel Meylandt in Heusden ligt het natuurreservaat Meylandt-Obbeek, gelegen aan weerszijden van de N72. Het gebied beslaat zo'n 250 ha en is een moerasgebied in de vallei van de Mangelbeek. Andere natuurgebieden in het stroomgebied van de Mangelbeek zijn: Vallei van de Mangelbeek, Mangelbeekvallei, Lummens Broek en Berkenbosbeek.

Ten westen van het Albertkanaal loopt de Mangelbeek door Lummen, waar ze uitmondt in de Demer: 50° 58′ 5″ NB, 5° 9′ 52″ OL

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]