Burgers' Mangrove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mangrovehal)
Ga naar: navigatie, zoeken
Burgers' Mangrove
Kleine bonte aalscholver in Burgers' Mangrove
Kleine bonte aalscholver in Burgers' Mangrove
Geopend 1992
Thema Planten en dieren uit de mangrove gebieden
Constructie Overdekt, Kas
Klimaat Tropisch
Meer over Koninklijke Burgers' Zoo
Burgers' Safari (1968)
Burgers' Bush ecodisplay (1986)
Burgers' Mangrove ecodisplay (1992)
Burgers' Desert ecodisplay (1994)
Burgers' Ocean ecodisplay (2000)
Burgers' Rimba (2008)

Burgers' Mangrove is een eco-display van Burgers' Zoo in Arnhem, Gelderland. In een grote hal is een mangrovebos nagebootst. Dat is een tropisch vloedbos. Een bos dat bij elk hoogwater gedeeltelijk overspoeld wordt met zeewater. Bij laagwater staan de bomen en planten in het bos in de modder. Men zou een mangrovebos kunnen aanduiden als een met bomen en struiken begroeide Waddenzee.

Constructie[bewerken]

De hal van Burgers' Mangrove (50 bij 20 meter) werd in eerste instantie gebouwd als proefhal voor Burgers' Bush. In de jaren zeventig lag er al een plan om een immens groot oerwoud onder een dak te bouwen. Het plan was zo nieuw en groots dat er problemen zouden kunnen ontstaan. In het begin was dit plan technisch niet mogelijk. In 1980 kwam daar verandering in. De Duitse ingenieur Vogler bedacht een dakconstructie met lichte, grote kunststof kussens. Het voordeel van deze kussens is dat ze licht en groot waren, en daarbij warmte-isolerend en lichtdoorlatend.

Omdat het een uniek plan was, werd er besloten om eerst een proefhal te maken. De grote kussens (50 bij 5 meter) waren echter geen succes. Onder andere omdat de vogels de kussens beschadigden. De kussens waren ook moeilijk te repareren. Ze besloten om kleinere kussens te gebruiken (3 bij 6 meter). Dit werkte wel.

Voorzichtig werden de dieren losgelaten. De planten deden het uitstekend. De hal hoefde zelden bijgestookt te worden om op 26°C te blijven. Alles bleek goed te gaan. Op 10 april 1986 werd de bouw van het echte oerwoud gestart.

Het Mangrovebos[bewerken]

Na de opening van Burgers' Bush werd de hal omgebouwd tot Mangrovehal. Sinds enkele jaren wordt de hal als het derde "eco-display" van Burgers' Zoo beschouwd en draagt het de naam Burgers' Mangrove. De modder die gebruikt is in Burgers' Mangrove komt uit een uiterwaard bij Rhenen. In deze modder leven kleine diertjes zoals wormen en slakken. Ook leven hierin micro-organismen en wieren. Ze fungeren als voedsel voor de krabben en slijkspringers (vissen die buiten het water kunnen overleven). Ook de Aziatische schuttersvis behoort tot de waterbewoners. Deze vis schiet met waterdruppels insecten van takken en eet ze vervolgens op. De planten begonnen zich al snel goed te ontwikkelen. Al gauw kwamen er vruchten aan de planten. De bomen, die eerst nog goed moesten wortelen, begonnen nu echt goed te groeien. Inmiddels herbergt Burgers' Mangrove de grootste collectie mangroveplanten van Europa.

Het project is voor wetenschappers erg interessant als onderzoeksobject. Er zijn al verschillende proeven gedaan, die in de vrije natuur moeilijk te doen zijn.

Fauna[bewerken]

Enkele diersoorten in de Mangrove zijn:

Schuttersvis Mangrovereiger Woudaap Ambonese zeilhagedis Witoorkatvogel
Australische dwergaalscholver Radjah-eend Mangrove-ijsvogel Borneose rivierschildpad Shamalijster

Panorama[bewerken]

Mangrove klein.jpg

Bronnen[bewerken]

  • Wensing, drs. Joep en ir. Marc Damen - Burgers' Zoo gids (Arnhem, 1e druk 2000; 3e druk 2003).
  • Folder: Burgers' Zoo; de eco-displays (Arnhem, z.j., ca. 2005)

Externe links[bewerken]