Burgers' Mangrove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mangrovehal)
Ga naar: navigatie, zoeken
Burgers' Mangrove
Kleine bonte aalscholver in Burgers' Mangrove
Kleine bonte aalscholver in Burgers' Mangrove
Geopend 1992
Thema Planten en dieren uit de mangrove gebieden
Constructie Overdekt, Kas
Klimaat Tropisch
Meer over Koninklijke Burgers' Zoo
Burgers' Safari (1968)
Burgers' Bush ecodisplay (1986)
Burgers' Mangrove ecodisplay (1992)
Burgers' Desert ecodisplay (1994)
Burgers' Ocean ecodisplay (2000)
Burgers' Rimba (2008)

Burgers' Mangrove is een eco-display van Burgers' Zoo in Arnhem, Gelderland. Een hal is ingericht als tropisch vloedbos. Zo'n mangrovebos wordt bij elk hoogwater gedeeltelijk overspoeld wordt met zeewater. Bij laagwater is vooral een met bomen en struiken begroeide moddervlakte zichtbaar.

Constructie[bewerken]

De hal van Burgers' Mangrove (50 bij 20 meter) werd in eerste instantie gebouwd als proefhal voor Burgers' Bush. Ter voorbereiding op de uitbreiding van de dierentuin werd in 1980 een proefhal gebouwd naar ontwerp van de Duitse ingenieur Vogler. Hij bedacht een dakconstructie met grote kunststof kussens van drie bij zes meter. Het voordeel van deze kussens is dat ze licht zijn, warmte-isolerend en lichtdoorlatend.

Het Mangrovebos[bewerken]

Na de opening van Burgers' Bush werd de hal omgebouwd tot Mangrovehal. Sinds enkele jaren wordt de hal als het derde "eco-display" van Burgers' Zoo beschouwd en draagt het de naam Burgers' Mangrove. De modder die gebruikt is in Burgers' Mangrove komt uit een uiterwaard bij Rhenen. In deze modder leven kleine diertjes zoals wormen en slakken. Ook leven hierin micro-organismen en wieren. Ze fungeren als voedsel voor de krabben en slijkspringers (vissen die buiten het water kunnen overleven). Ook de Aziatische schuttersvis behoort tot de waterbewoners. Deze vis schiet met waterdruppels insecten van takken en eet ze vervolgens op. Inmiddels herbergt Burgers' Mangrove de grootste collectie mangroveplanten van Europa.

De hal is voor sommige wetenschappers interessant als onderzoeksomgeving. Er zijn verschillende proeven gedaan die in de vrije natuur moeilijk uit te voeren zijn.

Fauna[bewerken]

Enkele diersoorten in de Mangrove zijn:

Schuttersvis Mangrovereiger Woudaap Ambonese zeilhagedis Witoorkatvogel
Australische dwergaalscholver Radjah-eend Mangrove-ijsvogel Borneose rivierschildpad Shamalijster

Panorama[bewerken]

Mangrove klein.jpg

Nieuwe hal[bewerken]

In 2016 wordt een nieuwe mangrovehal gebouwd ter grootte van 3000 vierkante meter met een bassin voor zeekoeien met bijbehorend panorama, vlinders en een moddervlakte met krabben. Het wordt de grootste overdekte mangrove ter wereld.

Bronnen[bewerken]

  • Wensing, drs. Joep en ir. Marc Damen - Burgers' Zoo gids (Arnhem, 1e druk 2000; 3e druk 2003).
  • Folder: Burgers' Zoo; de eco-displays (Arnhem, z.j., ca. 2005)

Externe links[bewerken]