Manoir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manoir
Manoir de Senlecque
Manoir de Senlecque
Locatie Pernes Lez Boulogne, Frankrijk
Algemeen
Kasteeltype manoir
Eigenaar Ansel, Isabelle
Huidige functie woning, manege, camping
Gebouwd in 16e eeuw
manoir de Senlecque, details verdediging

Het manoir is een gebouw dat het midden houdt tussen een kasteel en boerderij. De meeste manoirs in Frankrijk zijn gebouwd na de honderdjarige oorlog in de 15e en 16e eeuw. De huizen zijn het eigendom van landheren waarvan de meeste van adel zijn en worden omringd door bijgebouwen zoals schuren, boerderijen en stallen. Omdat de tijden nog altijd roerig waren werden de huizen vaak gebouwd met allerlei verdedigingswerken zoals torens en schietgaten in de gevel. Tot het landgoed behoorde meestal de omringende landerijen met weiden, akkers en wijngaarden. Veel chateaux de vin zijn voormalige manoirs.

Le Manoir de la Rue Verte, Flamanville, Seine Maritime, France

De details van de verdedigingsfunctie zijn duidelijk zichtbaar in de toren, schietgaten en bovenaan uitkijkvensters. Onder de gemetselde boog bevatte bevond zich vroeger de duiventil waarmede men berichten kon versturen. Momenteel[wanneer?] wordt er gewerkt aan het uitgraven van de tunnel die waarschijnlijk naar een nabijgelegen boerderij loopt en diende als laatste vluchtmogelijkheid.

Le Manoir de la Rue Verte, is een voorbeeld van een zogenoemde petit manoir een herenhuis zonder verdigingswerken uit de 17e eeuw.