Manoir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manoir
Manoir de Senlecques
Locatie Pernes Lez Boulogne, Frankrijk
Algemeen
Kasteeltype manoir
Eigenaar Ansel, Isabelle
Huidige functie woning, manege, camping
Gebouwd in 16e eeuw
Manoir de Senlecques, details verdediging

Een manoir is een gebouw dat het midden houdt tussen een kasteel en boerderij. De meeste manoirs in Frankrijk zijn gebouwd na de Honderdjarige Oorlog in de 15e en 16e eeuw. De huizen zijn eigendom van landheren waarvan de meeste van adel zijn en worden omringd door bijgebouwen zoals schuren, boerderijen en stallen. Omdat de tijden nog altijd roerig waren werden de huizen vaak gebouwd met allerlei verdedigingswerken zoals torens en schietgaten in de gevel. Tot het landgoed behoorde meestal de omringende landerijen met weiden, akkers en wijngaarden. Veel chateaux de vin zijn voormalige manoirs.

Manoir de la Rue Verte, Flamanville, Seine Maritime, France

Bij Manoir de Senlecques zijn de details van de verdedigingsfunctie duidelijk zichtbaar in de toren, schietgaten en uitkijkvensters bovenaan. Onder de gemetselde boog bevond zich vroeger de duiventil waarmede men berichten kon versturen. Sinds 2018 wordt er gewerkt aan het uitgraven van de tunnel die waarschijnlijk naar een nabijgelegen boerderij loopt en diende als laatste vluchtmogelijkheid. In 2020 is het onderzoek gestopt, de gang is over grotere lengte ingestort en volgelopen met water en modder door de overstromigen van de Wimereux.

Manoir de la Rue Verte, is een voorbeeld van een zogenoemde petit manoir, een herenhuis zonder verdedigingswerken uit de 17e eeuw.