Manuel Noriega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mugshot van Manuel Noriega

Manuel Antonio Noriega Moreno (Panama-Stad, 11 februari 1934) was, hoewel zelf nooit president van Panama, de dictatoriaal heersende sterke man van het land, dit door middel van stromannen. Zijn eigenlijke functie was hoofd van de Panamese Defensiemacht (PDF).

Noriega klom op in de PDF onder het bewind van Omar Torrijos. Nadat Torrijos in 1981 verongelukte bij een vliegtuigongeluk, werd Noriega de feitelijke machthebber in Panama. Noriega maakte Panama tot een centrum voor drugshandel en witwaspraktijken. Aanvankelijk was hij een goede bondgenoot van de Verenigde Staten en leverde hij onder andere hulp in de Amerikaanse oorlog tegen de Sandinisten maar eind jaren 80 vervreemdden Noriega en de Verenigde Staten zich van elkaar.

Operation Just Cause, de Amerikaanse interventie van 1989, maakte een eind aan zijn macht. Noriega trok zich op kerstavond terug in de nuntiatuur (diplomatieke vertegenwoordiging) van Vaticaanstad, waar hij tien dagen verbleef. Op 3 januari 1990, nadat Amerikaanse troepen hem met harde muziek psychologisch onder druk hadden gezet en Panamezen buiten het gebouw in demonstraties zijn berechting hadden geëist, gaf hij zich 'vrijwillig' over en werd hij overgebracht naar Amerika, waar hij in 1992 in Miami, Florida werd veroordeeld tot een celstraf van 40 jaar wegens drugshandel en witwaspraktijken. Later werd zijn straf omgezet in 30 jaar.

De invasie werd door veel landen, waaronder de volledige Organisatie van Amerikaanse Staten (behalve de VS) veroordeeld. De afkeuring werd onder meer gesteund door het argument dat al bekend was dat Noriega lange tijd werd opgeleid in de VS, medewerker was van de CIA en dat hij drugshandelaar was.

Het was de bedoeling dat Noriega op 9 september 2007 vervroegd vrij zou worden gelaten, om vervolgens uitgeleverd te worden aan Frankrijk voor berechting inzake het witwassen van zwart geld. De website van het Federale Bureau van Gevangenissen gaf per 19 november 2007 echter geen datum van invrijheidstelling van gevangene Noriega (ID # 38699-079).[1] Zijn verzoek om terug te kunnen keren naar Panama was door de rechter afgewezen. Hij wilde in Panama zijn naam zuiveren aangezien hij beschuldigd wordt van de moord op majoor Moisés Giroldi en Hugo Spadafora, leden van de oppositie onder zijn bewind.

Noriega werd op 27 april 2010 door de Verenigde Staten op een vliegtuig gezet naar Frankrijk. De Amerikaanse regering keurde zijn uitlevering goed. Noriega had op dat moment in de Verenigde Staten al een gevangenisstraf van 17 jaar uitgezeten voor drugshandel, maar het Franse gerecht wilde hem nog vervolgen voor het witwassen van geld.[2]. Op 7 juli 2010 werd hij daarvoor veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Vervolgens werd hij voor de moord op 11 politieke tegenstanders veroordeeld voor het uitzitten van een gevangenisstraf van 20 jaar. Op 11 december 2011 werd Noriega door Frankrijk uitgeleverd aan Panama, waar hij zijn straf mag uitzitten.

Trivia[bewerken]

  • In 2008 maakte de Haagse electro-artiest Legowelt een album in het teken van Noriega. The rise and fall of Manuel Noriega is een soundtrack voor een imaginaire film over zijn bewind.
  • In het computerspel Call of Duty: Black Ops II speelt Manuel Noriega een rol in een missie die gebaseerd is op operatie Just Cause, waarbij de speler Noriega gevangen moet nemen. Noriega meent te worden neergezet als ontvoerder, moordenaar en staatsvijand en heeft om deze redenen verantwoordelijk computerspelbedrijf Activision Blizzard aangeklaagd.[3]