Manuela Schwesig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manuela Schwesig
Manuela Schwesig
Geboren 23 mei 1974
Frankfurt (Oder)
Politieke partij SPD
Beroep Politicus
Vlag van Duitsland Minister-president van Mecklenburg-Voor-Pommeren
Huidige functie
Aangetreden 4 juli 2017
Voorganger Erwin Sellering
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Manuela Schwesig (Frankfurt (Oder), 23 mei 1974 als Manuela Frenzel) is een Duitse politica. Zij is lid van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). Schwesig is sinds 4 juli 2017 minister-president van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Tevens is zij voorzitter van de SPD in die deelstaat.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Schwesig groeide op in de plaats Seelow, dat tot de Duitse hereniging in 1990 deel uitmaakte van de DDR. Zij behaalde het gymnasium-diploma en studeerde in 1995 af als Diplom-Finanzwirtin, vergelijkbaar met een inspecteur bij de Belastingdienst in Nederland. Zij werkte ook een aantal jaren voor de belastingdienst in Schwerin, de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern.

In 2003 werd Schwesig lid van de SPD. Haar politieke loopbaan begon in 2004, toen zij lid werd van de gemeenteraad in Schwerin, vanaf 2007 als voorzitter van de fractie van de SPD. In oktober 2008 werd Schwesig minister van sociale zaken en gezondheid in de regering van Mecklenburg-Vorpommern. Haar partijgenoot Erwin Sellering was destijds minister-president.

Van 17 december 2013 tot 2 juni 2017 maakte Schwesig deel uit van de Duitse bondsregering, en wel in het derde kabinet van Angela Merkel als Bundesministerin für Familie, Senioren, Frauen und Jugend (minister voor familie, ouderenbeleid, vrouwen en jeugd). Schwesig volgde in juli 2017 Erwin Sellering op als minister-president en partijleider van de SPD in Mecklenburg-Vorpommern, nadat deze om gezondheidsredenen was teruggetreden. Zij regeert sindsdien in een coalitie van de partijen SPD en Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU). Haar ministerschap in het federale kabinet werd overgenomen door Katarina Barley.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Schwesig woont met haar echtgenoot Stefan Schwesig in Schwerin. Zij hebben samen een zoon en een dochter. Op 31 juli 2010 trad de (tot dan toe niet-kerkelijke) Schwesig toe tot de Evangelisch-Lutherse Kerk, toen ze zich samen met haar echtgenoot en hun zoon liet dopen. In mei 2020 is borstkanker bij haar vastgesteld. Volgens de artsen is deze goed behandelbaar.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]