Manuskerkuil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manuskerkuil
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Strigiformes (Uilen)
Familie:Tytonidae (Kerkuilen)
Geslacht:Tyto
Soort
Tyto manusi
Lionel W. & Hartert E. J., 1914
Manuskerkuil op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De manuskerkuil (Tyto manusi) is een endemische soort uit de familie van kerkuilen die (voorlopig) alleen werd waargenomen op het eiland Manus (behorende tot de Admiraliteitseilanden, Bismarck-archipel, Papoea-Nieuw-Guinea).

De soort werd vroeger beschouwd als een ondersoort van Tyto novaehollandiae (sensu lato), maar werd in de jaren 1990 afgesplitst en als volwaardige soort erkend.

Het dier is enkel bekend van twee specimen die werden gevonden op het eiland Manus; verder speurwerk heeft voorlopig géén nieuwe waarnemingen opgeleverd. Ook meldingen van plaatselijke bewoners zijn zeer schaars, zodat voorzichtige ramingen de totale populatie schatten op minder dan 1000 volwassen exemplaren.

Status als kwetsbare vogelsoort[bewerken]

In 1987 was het eiland nog voor ca. 80% bedekt met primair regenwoud. Dankzij houtkapconcessies wordt aan deze situatie een hoog tempo een eind gemaakt. De manuskerkuil is waarschijnlijk sterk gebonden aan regenbos en daarom kwetsbaar bij verlies aan leefgebied en staat daarom als zodanig op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Originele Beschrijving[bewerken]

Rothschild, Lord Lionel Walter, and Hartert, Ernst Johann. 1914. Novitates Zoologicae (Novit. Zool.; British Museum of Natural History, London) 21: p 291-292.