Marc Herremans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marc Herremans tijdens de Zwintriatlon in Knokke.

Marc Herremans (Merksem, 19 december 1973) is een Belgisch triatleet. Hij nam deel aan verschillende Ironman wedstrijden. Sinds 2002 is hij verlamd en nam daarna een aantal jaren in een rolstoel deel aan deze sport.

Sportloopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Herremans was voor zijn sportloopbaan werkzaam als bouwvakker. Ook was hij paracommando en vrijwilliger bij de lokale brandweer. Hij begon eind jaren 90 met deelname aan triatlons. Door zijn vierde plaats in de Ironman Australia kon hij een plek bemachtigen voor de prestigieuze Ironman Hawaï. Na tweemaal een achtste plaats op het WK triatlon behaalde hij een zesde plaats in de Ironman van Hawaii (beste nieuwkomer) op 6 oktober 2001.

Door een fietsval tijdens een training op het eiland Lanzarote op 28 januari 2002 geraakte Herremans deels verlamd en kwam in een rolstoel terecht. Hij besloot triatleet te blijven . Met behulp van een voor zijn handicap omgebouwde fiets voor het lopen en fietsen en door alleen met de armen te zwemmen strijdt hij mee in aparte triatlons. In 2003 reed Herremans de Ironman in Hawaï van start tot finish uit. In 2007 was hij de eerste rolstoelatleet die deelnam aan de loodzware Crocodile Trophy in Australië. Vervolgens werd hij geridderd door de koning, sportpersoonlijkheid van het Jaar 2002 en Triathlete off the Year 2006.

Herremans won op 22 oktober 2006 in zijn categorie hand-cycle[1] de overwinning in de Ironman Hawaï, een hoogtepunt in zijn sportloopbaan. In 2007 beëindigde hij de Crocodile Trophy, maar door de totale uitputting moest hij hiervan maanden herstellen. Hierna besloot Marc Herremans te stoppen met topsport.

Na de sportloopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Herremans startte de organisatie To Walk Again, die onderzoek doet naar ruggenmergletsels. Sindsdien is hij trainer van triatleten en andere sportmensen.[2]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 werd hij door de Belgische sportpers tot sportpersoonlijkheid van het jaar gekozen. In 2005 eindigde hij op nr. 151 in de Vlaamse versie van de verkiezing van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst. In 2006 werd hij door de organisatie Inside Triathlon uitgeroepen tot Athlete of the year. Eind 2007 werd Herremans veroordeeld voor bewezen uitkeringsfraude tot acht dagen gevangenisstraf met uitstel en een boete van 2750 euro, eveneens met uitstel.[3]. Herremans heeft drie kinderen.

Boeken en film[bewerken | brontekst bewerken]

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Triatlon
Triatlon (hand-cycle)