Marc Mortier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marc Mortier CEO Flanders Expo

Marc Mortier (Gent, 9 december 1948 – Gent, 3 mei 2004) was gedelegeerd bestuurder van Flanders Expo. Hij stond aan de leiding van de Gentse beurshallen vanaf de oprichting in 1986 tot 2002. Flanders Expo is de grootste expositieruimte in Vlaanderen, de 2de in België. Tot in 2002 vonden er ook concerten plaats. Hal 8 biedt plaats aan 13.000 concertgangers. Tina Turner heeft 12 keer opgetreden in de Gentse beurshallen, maar ook andere bekende artiesten zoals Phil Collins, Bryan Adams, Prince, Elton John, Britney Spears, Paul McCartney, Joe Cocker, Whitney Houston, Barry White, U2, Nick Kamen, Eros Ramazotti, Bon Jovi, Metallica, AC/DC enz.

Bij zijn vertrek in 2002, drukte de raad van bestuur zijn waardering uit voor ‘de man die van Flanders Expo een begrip heeft gemaakt in de bedrijfswereld’. Bij de oprichting in 1986 bedroegen de initiële investering en schuldenlast respectievelijk ruim 27,268 en 10,410 miljoen euro. Ondanks deze zware financiële lasten en de hoge afschrijvingen is Flanders Expo erin geslaagd om tot een rendabel beurscomplex uit te groeien. Mortier werd ook voorzitter van Febelux, de Belgisch-Luxemburgse Vakfederatie van Beursorganisatoren en Hallenexploitanten.

Mortier was actief lid van de raad van bestuur van AA Gent (1988 – 2004). Na de degradatie in 1988 werd onder impuls van Mortier na overleg met premier Martens Footinvest opgericht om ‘de club weer op de rails te krijgen’. Marc Mortier verzamelde toen 50 miljoen Belgische Frank aan sponsoring. Het is ook Mortier die VDK Spaarbank als hoofdsponsor heeft binnengehaald. Kort voor zijn dood zei hij nog in een interview met De Gentenaar:’ Ik blijf een Buffalo in hart en nieren’.

Mortier was ook lid van de raad van bestuur van 'Voetbalmagazine', 'Topsporthal Vlaanderen', 'Koning Boudewijn Stichting', 'De Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen, 'Festival van Vlaanderen', 'Rotary Club' waar hij individueel werd gehuldigd met een Paul Harris Fellow One Star.

Marc Mortier is overleden op 3 mei 2004. Hij kreeg een hartinfarct. Vlak nadien was een herseninfarct hem in het ziekenhuis fataal. Hij was 55, en laat een vrouw, Sylva Van der Stricht, en drie kinderen, Caroline, Frederik en Bernard Mortier, na.