Marc Van Ranst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Marc Van Ranst (Bornem, 20 juni 1965) is een Belgische hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Hij studeerde geneeskunde aan diezelfde universiteit, om nadien te gaan werken en studeren aan het Albert Einstein College of Medicin in New York. In 1994 promoveerde hij in de virologie en in 1998 in de klinische biologie.

Sinds april 2009 verscheen Van Ranst uitgebreid in de media in artikelen met betrekking tot de Mexicaanse griep. Door zijn plotse bekendheid werd hij ook gevraagd voor het tv-programma De Slimste Mens ter Wereld, waaraan hij deelnam in de uitzending van dinsdag 29 december 2009, maar direct strandde.

Van Ranst schrijft sinds 2014 in de sociale en publieke media geregeld opiniestukken over maatschappelijke problemen, waarin hij vooral van leer trekt tegen in zijn ogen extreemrechtse standpunten. In die hoedanigheid geeft hij geregeld kritiek op de meningen van met name N-VA.[1]

Commissaris[bewerken]

Op 1 mei 2007 werd Van Ranst door de regering benoemd tot interministerieel commissaris om België voor te bereiden op een volgende griepepidemie.

Kritiek[bewerken]

Voor zijn aanpak van de griepepidemie in 2009 kreeg hij kritiek van het Syndicaat Vlaamse Huisartsen die hem verweten slecht te communiceren met de apothekers en verwarring te zaaien bij het volk. Bovendien zei Van Ranst dat huisartsen zich verrijkten met de manier waarop de organisatie van de vaccinatie was gebaseerd. Deze uitspraak plus de miscommunicatie zorgden ervoor dat de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten zijn ontslag eisten. Hier werd geen gehoor aan gegeven: minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx bevestigde haar vertrouwen in Van Ranst, maar riep hem ook tot de orde.

Hij kreeg ook kritiek van Michel D'Hooghe nadat Van Ranst zijn ongenoegen uitte over enkele Belgische voetbalploegen. Die hadden hun spelers ingeënt tegen de Mexicaanse griep, hoewel het vaccin alleen voor risicoberoepen en -patiënten bestemd was. D'Hooghe meende dat de inenting toch nodig was voor voetballers, omdat die vaak reizen.

In de zomer van 2014 gebruikte hij als eerste de term "Gazacaust", wat verwijst naar de Holocaust en het Israelisch-Palestijns conflict, meer specifiek het toen fel woedende conflict in de Gazastrook. Van Ranst uitte met die term kritiek op de rol van Israël in dit conflict, waarbij hij het land verweet dat het oorlogsmisdaden beging. De term stootte op reacties in de Joodse gemeenschap in België.[2][3][4]