Marc Van den Hoof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Marc Van den Hoof (1946) is een Vlaams radiopresentator, dichter, saxofonist, docent en columnist. Hij staat vooral bekend als specialist in het muziekgenre jazz.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Hoof studeerde in 1970 af als licentiaat Romaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als burgerdienst deed hij ontwikkelingswerk in Rwanda. Na zijn terugkeer gaf hij twee jaar Frans in het Sint-Janscollege in Meldert.[1]

In juli 1976 werd Van den Hoof producer bij Radio 1. Twee jaar later werkte hij een tijdlang voor Omroep Brabant. Van den Hoof presenteerde op Radio 2 onder meer "De Groote Magazijnen", een programma waarbij men onderzocht hoe dingen precies in elkaar zaten en "Crime Time", waarbij Julien Put misdaadverhalen voorlas. Later ging hij voor Radio 3 werken dat later Klara werd. Bij deze zender presenteerde hij het boekenprogramma "Volgeboekt" en de jazzprogramma's "Come Sunday" en "Jazz". In 2011 ging hij met pensioen.

Van den Hoof was ook jarenlang docent "Jazzgeschiedenis" aan het Lemmensinstituut in Leuven en maakte deel uit van het productieteam voor Jazz Middelheim. Hij publiceert ook geregeld in muziektijdschriften. Een selectie van zijn jazzkronieken en essays werden in 2011 uitgegeven als het boek "Double Bill".

Hij is de vader van vier kinderen, waaronder Adriaan Van den Hoof.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Klara-stem Marc Van den Hoof tussen droom en daad, Blikvanger 3, nummer 1, maart 2006