Marc Waelkens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marc ridder Waelkens (Waregem, 12 april 1948Oud-Heverlee, 21 februari 2021) was een Belgische archeoloog en professor aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Waelkens werd licentiaat kunstgeschiedenis aan de universiteit van Gent en kreeg er de Schaepdrijversprijs voor beste scriptie. In 1976 promoveerde hij tot doctor in de kunstgeschiedenis.

Hij ging doceren aan de KU Leuven, waar hij in 1986 gewoon hoogleraar werd en voorzitter werd van het departement archeologie, kunstgeschiedenis en musicologie.

Sinds meer dan 30 jaar is hij betrokken bij opgravingen in Turkije (Sagalassos), Griekenland, Syrië en Italië.

Hij was ook:

Sagalassos[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 ving een uitvoerige prospectie aan op de hellingen van het Aglasungebergte waarop zich de ruïnes van oude Turkse stad Sagalassos uitstrekken. Met de sinds 1990 aangevatte systematische oudheidkundige opgraving van de site betiteld als het Sagalassos Archeological Research Project verwierf professor Marc Waelkens en zijn ploeg medewerkers internationale bekendheid en erkenning. De grootschaligheid van de opzet omvattende een 1800 vierkante kilometer groot territorium, de lange duur van de opgraving, de multidisciplinaire aanpak en de aanwending van moderne, innoverende en creatieve onderzoeks- en restauratiemethodes maakt deze onderneming tot iets bijzonders. Ter plaatse zet men wetenschappers uit verschillende disciplines in zoals archeologie, cartografie, geologie, geomorfologie, archeozoölogie, antropologie, paleobotanie, palynologie, etnologie en architectuur.

Het eerste bezoek aan Sagalassos haalde mijn leven overhoop en lag aan de basis van alle 'gelukkige' en 'tragische' ogenblikken die ik sindsdien heb beleefd. Die laatste werden gecompenseerd door de vele magische momenten, zoals toen een arend, amper twee meter voor onze minibus, ons tot vlak voor Aglasun begeleidde. Het was alsof we reden onder de bescherming van Zeus zelf. Of neem die valavond, toen ik het intacte hoofd van de 'kleinere' Dionysos uit het Antonijnse Nymphaeum omdraaide en de god mij glimlachend aanstaarde. Hij leek dankbaar dat hij na veertien eeuwen weer het daglicht zag.

— Marc Waelkens, in de Bezoekersgids voor Sagalassos[1]

Het oudheidkundig bodemonderzoek van de Turkse stad Sagalassos mag dan ook als het levenswerk van professor Waelkens aangezien worden. Sagalassos is een archeologisch lusthof omdat de site relatief ongeschonden bleef door de metersdikke aanwezige laag sediment en de geïsoleerde ligging die plundering voorkwam.

Tijdens opgravingen in 2007 kwamen fragmenten van een kolossaal groot beeld van keizer Hadrianus aan de oppervlakte. Het werd in de zomer van 2008 tentoongesteld in het British Museum in de tentoonstelling Hadrian, Empire and Conflict. Het hoofd en de voeten van het beeld meten 0,80 m. Het volledige beeld meet in het totaal 5 m.

Selectie van zijn publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • (fr) Devreker, John; Marc Waelkens, Les fouilles de la Rijksuniversiteit te Gent à Pessinonte, 1967-1973. De Tempel, Brugge (1984).
  • (nl) Waelkens, Marc, Eeuwige steen: van Nijl tot Rijn. Groeven en prefabricatie. Gemeentekrediet, Brussel (1990), blz. 248. ISBN 90-5066-076-2.
  • (en) Waelkens, Marc; Jeroen Poblome, Sagalassos II. Report on the Third Excavation Campaign of 1992. Leuven University Press, Leuven (1993). ISBN 90-6186-574-3.
  • (nl) Waelkens, Marc, Ontdekking van het verloren Sagalassos. Davidsfonds, Leuven (2002), blz. 87. ISBN 978-90-582-6153-3.
  • (nl) Waelkens, Marc, Sagalassos-jaarboek 2008: het kristallen jubileum van twintig jaar opgravingen. Peeters, Leuven (2009), blz. 346. ISBN 978-90-429-2489-5.

Eerbetuigingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlag van België Wetenschappelijke Prijs Ernest-John Solvay (2000)[2]
  • Vlag van Turkije Prijs voor Uitmuntende Dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (2001)[3]
  • Vlag van België Ereburger van de stad Waregem (7 maart 2006)[4]
  • Vlag van België Verheffing in de Belgische adelstand, met de persoonlijke titel van ridder (Koninklijk Besluit, 9 juli 2008)[5]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]