Marc de Hond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marc de Hond
Marc de Hond in 2015
Marc de Hond in 2015
Persoonlijke informatie
Volledige naam Marc David de Hond
Bijnaam Le Chien, Hundi Hund
Geboortedatum 21 september 1977
Geboorteplaats Amsterdam
Nationaliteit Nederlander
Lengte 1,90 m
Gewicht 78 kg
Sportieve informatie
Discipline Rolstoelbasketbal
Onderde(e)l(en) Forward
Trainer/coach Gertjan van der Linden
Debuut 2010
Extra Speler Nederlands rolstoelbasketbalteam
club BC Apollo Amsterdam
positie Forward
Portaal  Portaalicoon   Sport

Marc David de Hond (Amsterdam, 21 september 1977) is een Nederlands tv-presentator, ondernemer, schrijver, theatermaker en voormalig speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Voorheen was hij actief als dj bij de radiozenders 3FM en Caz!. De Hond presenteerde het programma Expedition Unlimited voor LLiNK, KRO De Rekenkamer op Nederland 3 en was de vaste commentaarstem van pokerwedstrijden op RTL 7. In augustus 2008 verscheen een boek van zijn hand met de titel Kracht, waarin hij schrijft over zijn revalidatie na het oplopen van een dwarslaesie in 2002. In 2015 toert hij door Nederland met zijn eerste solo theatervoorstelling Scherven brengen geluk, eind 2016 volgt zijn tweede show: Wie bang is, krijgt ook klappen.

Biografie[bewerken]

Internetbedrijf[bewerken]

In 1996 stopt Marc op 18-jarige leeftijd met zijn studie economie en begint hij met Mark Götz de internetbedrijven Hatchoo! en Veiling.com. Hatchoo! (met een knipoog naar Yahoo!) is een humoristische site waar bekende internetpagina's uit binnen- en buitenland worden geparodieerd. De Hond & Götz schrijven tevens van 1998 tot 2001 samen een maandelijkse column voor "Net Magazine". In 1999 wordt Marc Jurgens partner in het bedrijf. In het voorjaar van 2000 wordt het succesvolle Veiling.com (een internetveiling, gebaseerd op het Amerikaanse Ebay) verkocht aan de Duitse concurrent Ricardo. De Hond, Götz en Jurgens krijgen aandelen in het beursgenoteerde Ricardo. Het bedrag dat met de deal gemoeid is wordt niet bekendgemaakt. In zijn boek Kracht staat dat de verkoop van zijn bedrijf hem "op papier een van de jongste internetmiljonairs van Nederland maakt (...) totdat de waarde van zijn aandelen in een paar maanden tijd in rook opgaat."

Radio[bewerken]

In 1999 start Marc als dj bij 3FM. Als jonge internetondernemer was hij te gast in het NCRV-programma BuZz om over zijn carrière te praten. De uitzending bevalt zo goed dat hij een paar weken later wordt gevraagd om een wekelijks webcast programma te presenteren met als thema internet. Het programma kreeg de naam WWW. In de zomer van 2000 ging De Hond samen met Merel Uffing elke zondag het programma BuZz presenteren. Enige tijd combineert hij zijn ondernemerschap met zijn werk bij 3FM. In 2001 vertrekt hij bij zijn internetbedrijf (nu ricardo.nl) om zich volledig op zijn presenteerwerk te richten.

In 2001 en 2002 presenteert Marc het 3FM Eindexamenjournaal. Verder bedenkt en presenteert hij De BandVeiling, een project van de NCRV, KRO en Amnesty International; waarbij exclusieve privé optredens van bekende bands voor het goede doel via radio en internet geveild werden.

Naast het programma BuZz is De Hond in 2001 en 2002 ook 's nachts te horen op 3FM. Zijn uitzendingen maken deel uit van het opleidingstraject waarbij hij twee jaar begeleid wordt door Wim Rigter. In 2002 presenteert hij een nachtprogramma op Radio 1, NachtLicht en loopt hij stage als producer bij het programma Ruuddewild.nl van Ruud de Wild, Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte.

Van 2003 tot 2006 is hij elke zondagavond te beluisteren in BuZz op 3FM en valt geregeld in als presentator op Radio 2 bij Plaza. Verder presenteert hij het Eindexamenjournaal op radio en tv, en sinds 2003 de jaarlijkse uitzending van de Oscars op Radio 1.

Op 21 maart 2006 maakt hij bekend te stoppen met de presentatie van BuZz. In april 2006 is hij de eerste dj die de overstap maakt naar de nieuwe radiozender Caz!, daar is hij tot 28 juni 2007 elke maandag tot en met donderdagavond te horen met zijn programma Wacht U voor de Hond.

Kanker/dwarslaesie[bewerken]

Rond kerst 2002 wordt bij De Hond een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. In drie operaties wordt de tumor verwijderd, maar na een van de operaties raakten de zenuwen in zijn ruggenmerg bekneld. Door het medisch personeel wordt niet tijdig ingegrepen waardoor hij gedeeltelijk verlamd raakt[1]. In een intensief revalidatieproces dat uiteindelijk vier jaar in beslag neemt, leert hij opnieuw staan en korte stukjes lopen. Dit gaat moeizaam en voelt uiteindelijk te geforceerd, waardoor hij in zijn dagelijks bestaan volledig rolstoelafhankelijk blijft. Over zijn periode van revalidatie, en uiteindelijk acceptatie, schrijft hij het boek Kracht[2] dat eind augustus 2008 verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Mei 2016 verschijnt zijn eerste kinderboek: "De fantastische scheve toren van Pisa". Daarin is het verhaal van Stan te lezen. Een 8-jarige jongen in een rolstoel, die zijn schaamte voor zijn handicap overwint op het moment dat hij zich realiseert dat het succes van de Toren van Pisa te danken is aan het feit, dat het gebouw -net als Stan - anders is uitgepakt dan oorspronkelijk bedoeld was.

Eind 2018 werd bekend dat bij De Hond blaaskanker is aangetroffen. Hij zal hiervoor intensieve behandelingen en een operatie moeten ondergaan.

Televisie[bewerken]

In 2006 is hij een van de presentatoren van het nieuwsoverzicht in Goedemorgen Nederland (GMNL) op Nederland 1. In 2006 en 2007 is hij jurylid bij de Mis(s) Verkiezing van Lucille Werner. Hugo Borst en Wilfried de Jong maken een portret van De Hond en zijn vader in de serie Over Vaders en Zonen, dit wordt door de VPRO in maart 2007 uitgezonden. In diezelfde maand wordt hij de vaste commentaarstem van RTL Poker, in die hoedanigheid doet hij samen met Arthur van der Meeren (en later Guido de Bruijn) verslag van alle edities van de EPT, de MCOP, Stars of Poker, RTL's Next Star of Poker en Late Night Stars of Poker. In oktober 2007 gaat hij het programma 30 presenteren bij Het Gesprek.

Voor LLiNK presenteert De Hond samen met Froukje Jansen het avonturenprogramma Expedition Unlimited dat eind 2008 te zien was op Nederland 3. In iedere aflevering racen vijf teams - die elk bestaan uit een persoon met een lichamelijke beperking en een model - door Zuid-Afrika.

In 2009 is De Hond deelnemer in Eet Smakelijk. Samen met Manuel Venderbos en kok Leon Mazairac maakt hij een maaltijd met eend. Deze wordt door hen zelf opgehaald bij de boer, geslacht en bereid.

In oktober 2009 speelt De Hond zes afleveringen mee in de, van oorsprong, Vlaamse tv-quiz De Slimste op RTL 4 o.l.v. presentator Martijn Krabbé. Anniko van Santen is elke avond zijn tegenstander. Samen schakelen ze achtereenvolgens Charly Luske, Mark van Eeuwen, Boris van der Ham, Edo Brunner, Yvonne Kroonenberg en Viola Holt uit.

Op 19 januari 2011 bleek hij de slimste BN'er tijdens de Nationale IQ Test. Hij behaalde een score van 131.

Van september 2012 tot 2014 is De Hond te zien als een van de presentatoren van KRO De Rekenkamer op Nederland 3.

Eind 2013 speelt hij de hoofdrol in een aflevering van het programma Factcheckers van Joep van Deudekom en Rob Urgert. De aflevering heeft als titel "Hoe gelukkig is Nederland?"

In 2014 start De Hond met de presentatie van het Paralympisch Sportjournaal waarin hij de prestaties van sporters volgt op hun weg naar de Paralympische Spelen in RIO 2016. Het programma is een initiatief van NOC*NSF.

Op 17 april 2014 speelt Marc naast Jan Dulles (Jezus) een apostel in de vertolking van The Passion op de vismarkt in Groningen.

Tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (september 2016) verzorgt Marc het commentaar bij alle wedstrijden van het rolstoelbasketbal. Daarnaast schuift hij dagelijks aan in het studio programma van de NOS dat gepresenteerd wordt door Herman van der Zandt voor analyses.

In 2018 is hij opnieuw co-host van Herman van der Zandt bij de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea. Marc verzorgt het commentaar bij het Para Ice Hockey, en beantwoordt onder meer vragen van de kijkers in zijn eigen rubriek #hoezitdat.

Film[bewerken]

In 2009 is Marc de Hond een van de regisseurs van "DSB the Movie" een film over de ondergang van de DSB Bank van Dirk Scheringa. De film wordt zonder budget gemaakt met behulp van crowdsourcing. Het is de eerste Nederlandse speelfilm die op deze manier tot stand komt. 400 vrijwilligers werken mee aan de film.

In december 2013 maakt hij een korte documentaire: "Permanent op vakantie". De film gaat over Hans van Mourik, de man die tijdens De Hond's revalidatie in de kamer naast hem hem lag. Hans heeft een hoge dwarslaesie, hij raakte verlamd vanaf nekhoogte.

In mei 2014 gaat Marcs volledig eigenhandig gemaakte film Giel - de doorbraak van een shockjock in première. Het is een documentaire over Giel Beelen, waarin de roemruchte beginjaren van diens dj-loopbaan worden gereconstrueerd. Onder anderen Gerard Ekdom en Rob Stenders zijn de hoofdvertellers in de film. De film werd tijdens Serious Request 2014 in Haarlem vertoond in de bioscoop. De opbrengst gaat volledig naar het Rode Kruis. Op 19 december 2014 werd de film uitgezonden door NPO Doc.

Theater[bewerken]

In november 2012 houdt De Hond een TEDtalk op TEDxAmsterdam in de Stadsschouwburg. Hij vertelt over The Power of Adaptation, de overlevingskracht die mensen hebben om zich aan te passen aan uitzonderlijke situaties. In januari 2013 maakt hij zijn theaterdebuut als een van de deelnemers aan deLULverhalen. De show is een initiatief van cabaretier Howard Komproe, waarin prominente Nederlandse mannen een intiem verhaal vertellen. De Hond vertelt over liefde, seks en eigenwaarde vlak voor en vlak na het oplopen van zijn dwarslaesie.

In 2014 wordt De Honds eerste solotheatertournee aangekondigd: Scherven brengen geluk ter gelegenheid van het koperen jubileum van zijn dwarslaesie. Onder regie van Silvester Zwaneveld vertelt Marc in zijn show over het geluk dat het krijgen van een handicap hem gebracht heeft.

In het voorjaar van 2016 wordt bekend dat De Hond in het nieuwe theaterseizoen zal terugkeren in de Nederlandse theaters. Zijn tweede soloshow krijgt de titel Wie bang is, krijgt ook klappen over het overwinnen van angst - waarin het oorlogsverhaal van Marc's grootvader - Sam de Hond - de rode draad vormt. Regisseur is wederom Silvester Zwaneveld.

In 2018 ging Marc kort het theater in met zijn derde voorstelling Voortschrijdend Inzicht - een verhaal over omgaan met verandering waarin klimaatverandering een belangrijk deel uitmaakt en de scheiding van zijn ouders de rode draad vormt. Hij annuleert het tournee van zijn theatershow eind december 2018. Er is een kwaadaardige tumor in zijn blaas gevonden en operatie is noodzakelijk.

Rolstoelbasketbal[bewerken]

Documentaire Doorgaan met Marc de Hond in het rolstoelbasketbalteam

De Hond speelt sinds 2007 rolstoelbasketbal. Van 2007 tot 2016 kwam hij in actie voor BV Lely (nu Apollo Amsterdam), dat uitkwam in de landelijke Eredivisie. In februari 2010 wordt hij ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport. Sinds het voorjaar van 2010 trainde hij mee met de nationale selectie. Op 26 mei 2010 wordt hij voor het eerst geselecteerd door bondscoach Gertjan van der Linden en debuteert hij in het Nederlands team in een interland tegen Duitsland. In september 2011 maakt Marc deel uit van het Nederlands team dat deelneemt aan het Europees Kampioenschap in Nazareth. Ze behalen een achtste plaats en missen daarmee kwalificatie voor de Paralympics. Na drie jaar fulltime sporten neemt De Hond eind 2012 afscheid van het Nederlands rolstoelbasketbalteam om meer tijd te kunnen besteden aan zijn maatschappelijke carrière. Hij blijft wel in de Eredivisie spelen: eerst met zijn Amsterdamse club, vanaf 2016 bij BV Hoofddorp.

Schaduwkamer[bewerken]

In de zomer van 2010 lanceert Marc samen met zijn vader Maurice de Hond Schaduwkamer[3]. Een website waar Nederlanders mee kunnen stemmen met alle belangrijke stemmingen in de Tweede Kamer. Na anderhalf jaar is hier echter (voorlopig) de stekker uit getrokken.

Familie[bewerken]

Marc de Hond is de zoon van opiniepeiler Maurice de Hond en diens overleden vrouw Jasmin Busnach. Hij heeft een broer, een halfbroer en drie halfzusjes. Hij groeide op bij de tweede vrouw van zijn vader, Caroline Wijnperle.

Sinds 2011 heeft Marc een relatie met meerkamp-atlete Remona Fransen. Het stel heeft een dochter en een zoon.

Externe links[bewerken]