Marc van Dijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marc van Dijk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Naam Marc van Dijk
Geboren 6 oktober 1979
Geboorteplaats Eindhoven
Land Vlag van Nederland Nederland
Opleiding Nederlandse Historische Letterkunde
Beroep journalist
schrijver
kunstenaar
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Marc van Dijk (Eindhoven, 6 oktober 1979) is een Nederlandse journalist, schrijver en beeldend kunstenaar. Hij schrijft vooral over filosofie voor Trouw, Vrij Nederland en Filosofie Magazine. Voor Trouw schrijft hij de tweewekelijkse rubriek Filosofisch Elftal.

Biografie[bewerken]

Hij studeerde Nederlandse Historische Letterkunde en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

In januari 2011 publiceerde Marc van Dijk 'Het achtste wereldwonder', een toeristische gids over het Paleis op de Dam. Het boekje is vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. In oktober 2013 verscheen zijn biografie van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, 'De paus van Amsterdam', uitgeverij Atlas Contact. Met zanger Thijs Maas schreef hij diverse liedteksten en jeugdtheatervoorstellingen.

In november 2014 initieerde Marc van Dijk Paleis van Mieris, een collectief van schrijvers en kunstenaars dat werkt en exposeert in een voormalig depot van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn beeldende projecten zijn onder andere te zien geweest in de Oude Kerk, het Zeemanshuis, de Vondelbunker en in Paleis van Mieris. Met kunstenaar Wineke van Muiswinkel en designer Tom Loois maakt hij Radio René, filosofische webradio in de geest van voormalig Denker des Vaderlands René Gude.

Bibliografie[bewerken]

  • 2011 'Het achtste wereldwonder. Kunst en geschiedenis van het Paleis op de Dam', uitgeverij: Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam
  • 2013 'De paus van Amsterdam. Biografie van Huub Oosterhuis', uitgeverij Atlas Contact
  • 2019 'Wij zijn de politiek. Het denken van Daan Roovers', met Daan Roovers, uitgeverij Ambo Anthos

Externe links[bewerken]