Marcel Ciolacu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu
Geboren 28 november 1967
Buzău, Roemenië
Politieke partij Sociaaldemocratische Partij
Partner Roxana Ciolacu
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Marcel Ciolacu (Buzău, 28 november 1967) is een Roemeens politicus, op 23 augustus 2020 werd hij verkozen tot partijleider van de PSD, destijds de grootste oppositiepartij van Roemenië.[1] Hij volgde in 2019 als interimpartijleider Viorica Dăncilă op die een enorme nederlaag bij de Presidentsverkiezingen van 2019 te verduren kreeg.

Hij kwam voor het eerst landelijk in beeld nadat hij in 2018 als vice-premier werd aangesteld binnen het kabinet Mihai Tudose. Nadat Tudose problemen kreeg met PSD partijleider Liviu Dragnea verkoos Ciolacu de kant van Tudose. Ciolacu zou tot de partijprominenten horen die een brief ondertekenende die om het aftreden van Dragnea vroegen.[2] Nadat Tudose ontslag moest nemen en de partij verliet raakte Ciolacu buiten beeld tot Liviu Dragnea werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens fraude. Marcel Ciolacu werd door de nieuwe partijleiding direct verkozen tot voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden.

Marcel Ciolacu begon zijn politieke carrière direct na de revolutie als lid van het Front voor Nationale Redding en klom langzaam op binnen de lokale politiek van Buzău. In 2005 was hij enkele maanden interim Prefect van de District Buzău en vervolgens van 2008 tot 2012 loco-burgemeester van Buzău onder Constantin Boșcodeală (Burgemeester van 1996 tot 2012). In 2012 kwam Marcel Ciolacu in de landelijke politiek terecht nadat hij namens het district Buzău was verkozen in het parlement. In 2015 werd hij verkozen tot PSD voorzitter van het district Buzău, hij versloeg zijn oude mentor senator Vasile Ion die zich voortijdig terugtrok en Ciolacu beschuldigde van verkiezingsfraude. In 2016 werd hij herkozen als parlementslid.