Marcel Martí

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marcel Martí
Marcel Martí Fotografie van A. Orzáez op 1990
Marcel Martí
Fotografie van A. Orzáez op 1990
Persoonsgegevens
Volledige naam Marcel Martí Badenes
Geboren 1925
Overleden 11 augustus 2010
Nationaliteit Spanje
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract-organisch
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Ergo (1970/2006) in Palafrugell

Marcel Martí Badenes (Alvear, 1925Forallac-Peratallada, 11 augustus 2010[1]) was een Spaanse schilder en beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Martí werd in 1925 in Alvear in de Argentijnse provincie Corrientes geboren als zoon van Catalaanse ouders. Op driejarige leeftijd keerde hij met zijn ouders terug in Spanje, waar de familie zich vestigde in Barcelona. Vanaf 1942 kreeg hij privé onderricht van de schilder Per Prat i Ubach. Martí's vader richtte in 1946 een atelier in naast het familiebedrijf. Een eerste expositie kreeg hij in 1948 in de Sala Caralt in Barcelona. Zijn belangstelling ging vanaf dit jaar vooral uit naar de beeldhouwkunst en hij werd in hetzelfde jaar in de gelegenheid gesteld in Parijs te studeren aan de Académie de la Grande Chaumière bij onder anderen Ossip Zadkine en André Lhote. In 1960 ontving hij de Premio Julio González voor beeldhouwkunst.

Martí behoorde met zijn leeftijdgenoten Josep Maria Subirachs en Eduardo Chillida tot de Spaanse avantgardistische beeldhouwers. Zijn sculpturen zijn abstract-organisch vormgegeven.

Martí overleed in 2010 op vijfentachtigjarige leeftijd in Peratallada, een dorp in de gemeente Forallac (Catalaanse provincie Gerona).

Werken (selectie)[bewerken]

Bronnen[bewerken]