Marco Borsato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marco Roberto Borsato
Marco Borsato in 2016
Marco Borsato in 2016
Algemene informatie
Volledige naam Marco Roberto Borsato
Geboren 21 december 1966
Geboorteplaats Alkmaar
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1990 -
Genre(s) Pop, nederpop
Beroep Zanger, acteur
Label(s) Polydor
Universal Music
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Marco Roberto Borsato (Alkmaar, 21 december 1966) is een Nederlandse zanger en acteur. Hij zong aanvankelijk in het Italiaans, maar brak door toen hij in 1994 overschakelde naar het Nederlands.

Biografie[bewerken]

Borsato werd geboren in Alkmaar als zoon van Roberto Borsato en Mary de Graaf. Het gezin verhuisde naar Italië, waar Borsato's vader Roberto een restaurant aan het Gardameer ging runnen. Zijn vader overleed in 2009. Marco heeft veel tijd in Italië doorgebracht en spreekt vloeiend Italiaans. Het gezin telt verder nog twee zonen en een dochter.

Borsato brak door als zanger nadat hij op 7 april 1990 de Soundmixshow won met zijn vertolking van het nummer At This Moment van Billy Vera. Vanaf 1990 bracht hij drie Italiaanstalige albums uit. In 1994 stapte hij over op Nederlandstalige nummers (waarvan vele vertaald zijn uit het Italiaans). Hij brak door met het nummer Dromen zijn bedrog en zou vervolgens uitgroeien tot een succesvol artiest.

Sinds 1998 vervult Borsato de rol van ambassadeur van de stichting War Child, een organisatie die zich inzet om kinderen te helpen traumatische oorlogservaringen te verwerken. In hetzelfde jaar trouwde hij met Leontine Ruiters. Samen hebben ze drie kinderen: Luca, Senna en Jada.

Het vermogen van Borsato werd in 2006 door de Quote 500 geschat op 27 miljoen euro.[1] Hij zou daarmee de rijkste zanger van Nederland zijn.

Op 23 september 2009 ging het bedrijf waar Borsato mede-eigenaar van was, The Entertainment Group, failliet. Hierdoor verloor Borsato een groot deel van de miljoenen die hij in voorgaande jaren met zijn liveshows had verdiend. Enkele maanden later ging hij aan de slag met een nieuw eigen bedrijf genaamd Musica è Bookings BV, dat gevestigd is in Abcoude. In januari 2010 kwamen signalen naar buiten dat Borsato eind jaren 90 via een belastingconstructie een deel van zijn vermogen op de Antillen liet beheren. Borsato schikte deze zaak voor twee miljoen euro in 2007.[2]

Zangcarrière[bewerken]

1990-1993: Begin[bewerken]

Borsato verwierf enige bekendheid nadat hij op 7 april 1990 de Nederlandse versie van de Soundmixshow won met zijn vertolking van het nummer At This Moment van Billy Vera. Hierna tekende hij een contract bij platenmaatschappij Polydor. Van 1990 tot 1992 bracht Borsato drie Italiaanstalige albums uit, getiteld Emozioni, Sento en Giorno per giorno. Op de single Emozioni na, dat op nummer 4 van zowel de Top 40 als de Nationale Hitparade terechtkwam, behaalde hij hiermee maar weinig succes.

Doorbraak[bewerken]

Omdat Marco Borsato in 1993 in de vergetelheid dreigde te raken, besloot hij op aandringen van zijn platenmaatschappij over te stappen op Nederlandstalige muziek. Hij liet oorspronkelijk Italiaanse liedjes in het Nederlands vertalen of er werd een nieuwe tekst bij geschreven. In 1994 beleefde hij vervolgens zijn grote doorbraak. Zijn eerste Nederlandstalige single Dromen zijn bedrog (een cover van Storie di tutti i giorni van Riccardo Fogli) belandde op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en zou daar uiteindelijk 12 weken blijven staan. In de Mega Top 50 stond de single zelfs 13 weken op de eerste plaats. Hij kwam hiermee in het Guinness Book of Records. Enkele maanden later stond ook het nummer Waarom nou jij (een cover van Quando Finisce Un Amore van Riccardo Cocciante) op de eerste plaats. Zijn eerste Nederlandstalige album, Marco, was eveneens een succes en bereikte 2x platina.

Verdere successen[bewerken]

In 1995 kwam het tweede album van Borsato, Als geen ander (4x platina), uit. Op dit album werd de succesformule van Italiaanse liedjes met een Nederlandstalige tekst, doorgezet. De nummers Je hoeft niet naar huis vannacht (een cover van You don't have to go home tonight van The Triplets), Kom maar bij mij (een cover van Come Saprei van Giorgia), Ik leef niet meer voor jou (een cover van Cervo a Primavera van Riccardo Cocciante) , Vrij zijn (een cover van Sempre van Paolo Vallesi) en Margherita (een cover van Margherita van Riccardo Cocciante) werden als singles uitgebracht. Alleen Kom maar bij mij wist de top 10 van beide hitlijsten niet te halen.

Eind 1996 kwam Borsato's derde album, De waarheid (6x platina), uit. De bijbehorende singles De waarheid en Wereld zonder jou, een duet met Trijntje Oosterhuis, werden beide grote hits. In hetzelfde jaar speelde hij op Parkpop in Den Haag.

In 1998 won Borsato de Popprijs en kwam zijn vierde album, De bestemming (5x platina), uit. Hiervan bereikte de single De bestemming de nummer 1-positie in de Top 40 en de Mega Top 100. De tweede single van het album werd Het water, dat samen met de B-kant Speeltuin op nummer 10 in de Top 40 terechtkwam.

In 2000 kwam zijn vijfde album, Luid en duidelijk (5x platina), uit. De eerste single Binnen stond op nummer 1 in beide hitlijsten. De tweede single Wat is mijn hart deed het een stuk minder en kwam niet hoger dan nummer 16.

Onderweg[bewerken]

Na een periode van relatieve afwezigheid stond Borsato begin 2002 weer in de schijnwerpers. Ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta bracht Borsato samen met Sita de single Lopen op het water (een cover van This Mystery van Troy Verges & Hillary Lindsey) uit. Op 1 februari 2002 brachten Borsato en Sita het nummer live ten gehore in de Amsterdam ArenA. De single stond vier weken op de eerste plaats.

In maart 2002 bracht Borsato het album Onderweg uit. Later dat jaar volgde de single Zij, het nummer bleef steken op nummer 11. In de Mega Top 100 kwam het op de achtste plaats.

In datzelfde jaar gaf Borsato voor het eerst 3 uitverkochte concerten in de Kuip in Rotterdam.

Zien[bewerken]

Op 24 januari 2004 belandde zijn nummer Afscheid nemen bestaat niet op nummer 1 in de Single Top 100. Een paar weken later steeg het nummer Voorbij, een duet met zangeres Do, naar de eerste plaats. Op 18 maart 2004 kwam zijn zesde album, Zien (4x platina) uit, hoewel alleen in dvd-formaat. Marco stond met de concertreeks 'Zien' zes keer in een uitverkochte Kuip.

Diverse duetten[bewerken]

In juni 2004 gaf Borsato zes uitverkochte concerten in De Kuip. Met rapper Ali B, een van de gastartiesten, zong Borsato een bewerkte versie van het lied Nooit meer een morgen. Op 25 september 2004 kwam deze live-versie, getiteld Wat zou je doen, binnen op nummer 1. De opbrengsten van de single gingen naar War Child. Eind 2004 eindigde hij ook op nr. 38 in de verkiezing van De grootste Nederlander.

Op 19 maart 2006 ontving Borsato de Radio 2-zendtijdprijs. Diverse artiesten waren aanwezig en zongen een nummer van Borsato en een van zichzelf. Deze show was live te horen op Radio 2 en een week later te zien op tv.

In mei 2006 begon Borsato met de kaartverkoop van zijn concertreeks Symphonica in Rosso, dat datzelfde jaar tussen 20 oktober en 4 november plaatsvond in het GelreDome in Arnhem. De eerste vier concerten waren al snel uitverkocht. Uiteindelijk werden er tien uitverkochte concerten gegeven. Van deze concertreeks is ook een registratie op cd/dvd uitgebracht, onder de naam Symphonica in Rosso

Met Rood behaalde Borsato in 2006 zijn tiende nummer 1-hit in de Nederlandse hitlijsten. In de Single Top 100 was Rood zijn eerste hit die nieuw binnenkwam op de eerste plaats. Het werd in Nederland de bestverkochte single van 2006[3]. Ook in Vlaanderen had deze single van Borsato veel succes, daar stond het nummer een recordtijd van 46 weken in de hitlijsten.

Later in 2006 nam Borsato een duet op met de Britse zangeres Lucie Silvas, genaamd Everytime I think of you (oorspronkelijk van The Babys). Het betekende zijn elfde nummer 1-hit.

Van 1994 tot 2006 heeft Borsato opgeteld een heel jaar (52 weken) op nummer één gestaan in de Top 40.

Borsato heeft van 1996 tot en met 2006 alle versies van de TMF-awards gewonnen als Beste Zanger Nationaal, waarna de prijs hernoemd werd tot Borsato Award. Ook won hij in 2004 en 2005 de Vlaamse TMF-award voor Beste Zanger Internationaal.

In 2007 bracht Borsato wederom een verzamelalbum uit, Borsato Box. Het bereikte de nummer 7-positie in de Album Top 100.

Wit Licht en The Entertainment Group failliet[bewerken]

Borsato maakte zijn debuut als acteur in de film Wit Licht, die in december 2008 uitkwam. Wit Licht is tevens de naam van een single die op 21 april 2008 verscheen en drie weken op nummer 1 stond, zijn laatste album, dat op vrijdag 19 september 2008 verscheen, en zijn reeks concerten in GelreDome in oktober 2008 en ook nog vele malen in het sportpaleis in Antwerpen. Samen maakt dit een succesvol drieluik.

In september 2008 stond de single Stop de tijd op de eerste plaats. Het nummer verdween net als zijn voorganger Wit licht na negen weken uit de Top 40. De derde single van het album, Dochters, stijgt in november 2008 naar nummer 1 in de Top 40 en de Single Top 100 en betekent zijn veertiende nummer 1-hit in beide hitlijsten. In mei 2009 werd bekend dat de film Wit Licht naar Cannes ging, waar de film genomineerd was. Het bedrijf waar Borsato mede-eigenaar van was, The Entertainment Group (TEG), ging failliet in 2009.

Dromen. Durven. Delen[bewerken]

In mei 2010 staat Schouder aan schouder drie weken op de eerste plaats van de Single Top 100 en is daarmee de 15e nummer één hit voor Borsato in deze hitlijst. In de Top 40 blijft het steken op de tweede plaats. Het nummer is een duet met Guus Meeuwis en heeft een dubbele lading: het is opgenomen voor het WK 2010, maar gaat eigenlijk over de steun die beide heren aan elkaar hebben sinds The Entertainment Group failliet is gegaan. Voor 2010 wordt er aan een nieuw album gewerkt dat volgens Borsato mogelijk "niet zo groot" wordt en "misschien wel iets kleins".[4] Zijn nieuwe album heet Dromen durven delen en is op 19 november 2010 uitgekomen.[5] Dit album werd voorafgegaan door de single Waterkant, die 22 oktober uitkwam en op vrijdag 29 oktober op 1 binnenkwam in de Single Top 100. Inmiddels is het album al drievoudig platina.

Concerten en The voice of Holland[bewerken]

In mei 2011 gaf Borsato zijn concertreeks 3Dimensies. Hij deed dat opnieuw in het GelreDome in Nederland en in het Sportpaleis Antwerpen in België. Hij gaf in totaal negen concerten: vier in Arnhem en vijf in Antwerpen. De artiesten die kwamen, zijn Lange Frans, Ben Saunders en Krystl. Aanvankelijk stond ook Laura Jansen op het programma, maar op 2 mei 2011 werd bekend dat zij vanwege stemproblemen niet kon zingen.

Op 21 februari 2011 werd bekendgemaakt dat Borsato Jeroen van der Boom ging opvolgen als coach bij The voice of Holland.

In november 2015 werd bekendgemaakt dat Borsato na het zesde seizoen stopt als coach bij The voice of Holland. Borsato sluit terugkeer op termijn niet uit. Tot die tijd wordt hij vervangen door Guus Meeuwis. Zijn werkzaamheden voor The Voice Kids blijft hij wel voortzetten.

Stembandpoliep[bewerken]

Op 29 juli 2011 werd bekendgemaakt dat Borsato een stembandpoliep heeft.[6] Half augustus ging Borsato onder het mes en de operatie is geslaagd. Wel bleek de poliep groter dan gedacht en bleek er sprake van eeltvorming.[7] Borsato zei wel gewoon The voice of Holland te kunnen doen, evenals zijn najaarstour.

Duizend Spiegels[bewerken]

Na een lange periode van afwezigheid werd er op 14 oktober 2013 een nieuwe single uitgebracht. Dit lied, genaamd Muziek, is een samenwerking met de Bosnische dj Baggi Begovic, op de albumhoes aangeduid als Bag2Bank vanwege de samenwerking met componist John Ewbank, en rapper Ali B. Borsato en de Nederlands-Marokkaanse rapper hebben al eens eerder met elkaar samengewerkt en dit leidde toen tot de hit Wat zou je doen. Muziek was voor het eerst op de Nederlandse radio te horen op de zender Radio 538 in het ochtendprogramma Evers staat op. De reacties waren gemengd, maar het lied kwam wel op nummer 1 in de iTunes charts. Een week later behaalde hij ook de eerste plek in de Single Top 100, zijn zeventiende nummer één-hit. Ook Ik zou het zo weer overdoen met Trijntje Oosterhuis kwam op 1 te staan in de iTunes charts en later ook in de Single Top 100, de achttiende nummer 1-hit was daarmee een feit. Duizend Spiegels werd in Nederland het best verkochte album van 2013.

Duizend Spiegels Tour en TIA[bewerken]

In januari 2014, vlak voor een concert van de Vrienden van Amstel Live, kreeg Borsato een TIA waardoor hij de rest van de concertreeks niet af kon maken. De Duizend Spiegels Tour ging echter gewoon door met concerten in Nederland en op Curaçao. Bij The voice of Holland won in december 2014 de meidengroep O'G3NE, die door Borsato werd gecoacht.[8]

Musical SKY[bewerken]

In juni 2016 gaat de musical SKY in première in Theater Amsterdam. De musical is een samenwerking tussen theaterproducent Imagine Nation, John Ewbank en Marco Borsato. De musical bevatte naast nieuwe muziek veel eerdere nummers van Borsato zoals 'Mooi', 'Afscheid Nemen Bestaat Niet', 'Vlinder', 'Was Mij' en 'Ik Kan Het Niet Alleen'. In verband met tegenvallende bezoekersaantallen werd de musical na 3 maanden gestopt.

War Child[bewerken]

Borsato is sinds 1998 ambassadeur van War Child Nederland. Hij steunt War Child met fondsenwervende en promotionele activiteiten en bezoekt projecten. Hij schreef reisverslagen over zijn bezoeken aan onder andere Ingoesjetië, Kosovo, Sierra Leone en Afghanistan.

Voor War Child werd het nummer Speeltuin geschreven; inmiddels een ode aan de vrede voor kinderen.

Borsato heeft zich op vele manieren ingezet om de situatie van oorlogskinderen en het werk van War Child onder de aandacht te brengen. Zo reisde hij in februari 2004 naar Afghanistan voor opnames van een documentaire. In juni 2004 legde hij tijdens zijn 16 optredens in De Kuip en in het Sportpaleis in Antwerpen de show stil om aandacht te vragen voor War Child. Daarnaast is hij ook een belangrijke kracht geweest achter de organisatie van het Friends for War Child concerten in Ahoy. Samen met Ali B is hij verantwoordelijk voor de hitsingle Wat zou je doen, waarvan de opbrengsten ten goede zijn gekomen aan War Child. Ook met de film Wit Licht besteedt Borsato aandacht aan dit onderwerp.

Op 25 maart 2011 verruilde Borsato voor een dag van baan met weervrouw Helga van Leur als inzamelingsactie voor War Child. Van Leur zong een lied van Borsato op 538 en Borsato op zijn beurt presenteerde het weerbericht na het RTL Nieuws om 19.55 uur.

Televisie[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Records in de Nederlandse hitlijsten[bewerken]

  • Oude records: meeste weken op nummer 1 met één single: Dromen zijn bedrog, 12 weken in de Top 40. Dit record hield 18 jaar stand en werd begin augustus 2012 ingehaald door Gusttavo Lima, die met Balada 13 weken op nummer 1 in de Top 40 stond.[12][13] In de Mega Top 50 en voorgangers heeft Borsato met 13 weken het record 6 jaar behouden totdat Que si que no van Jody Bernal in 2000 15 weken op de eerste plaats heeft vertoefd. Gusttavo Lima heeft in deze hitlijst 14 weken op #1 gestaan.
  • Meeste nummer 1-hits in de publieke hitparade, categorie Nationaal:[14][15], (periode 1963 tot heden): 15, die in totaal 61 weken op #1 stonden.
  • Meeste singles op rij op nummer 1: 12 in de Single Top 100, 14 in de Top 40 en 10 in de Mega Top 50

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Emozioni 1990 27-10-1990 48 5 Italiaanstalig
Sento 02-11-1991 - - - Italiaanstalig
Giorno per giorno 28-09-1992 - - - Italiaanstalig
Marco 1994 01-10-1994 2 146 4x Platina
Als geen ander 1995 14-10-1995 1(3wk) 127 5x Platina
De waarheid 1996 25-01-1997 1(7wk) 89 7x Platina /
Best verkochte album van 1997
De bestemming 1998 22-08-1998 1(4wk) 53 5x Platina /
Best verkochte album van 1998
Luid en duidelijk 2000 15-01-2000 1(8wk) 52 5x Platina /
Best verkochte album van 2000
Onderweg 2002 09-03-2001 1(5wk) 104 3x Platina /
Best verkochte album van 2002 /
Dubbel-cd / Verzamelalbum
Symphonica in Rosso 01-12-2006 09-12-2006 1(1wk) 63 4x Platina / Dubbel-cd / Livealbum
Borsato-Box 02-11-2007 10-11-2007 7 40
Wit licht 19-09-2008 27-09-2008 1(6wk) 46 3x Platina
Wit licht live 13-03-2009 21-03-2009 1(2wk) 27 Livealbum / Platina
Dromen durven delen 19-11-2010 27-11-2010 1(5wk) 69 4x Platina
Dromen durven delen - 3Dimensies live 21-10-2011 29-10-2011 2 32 Livealbum
#1 25-11-2011 03-12-2011 2 194 Verzamelalbum / Platina
Duizend spiegels 22-11-2013 29-11-2013 1(6wk) 74 2x Platina /
Bestverkochte album van 2013
25 jaar Marco Borsato - de studio albums 2015 01-08-2015 2 5
Evenwicht 20-11-2015 28-11-2015 2 82 3x Platina
Thuis 17-11-2017 25-11-2017 1(1wk) 1* Platina
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Marco 1994 01-04-1995 7 25
Als geen ander 1995 21-10-1995 9 15
De waarheid 1996 01-02-1997 1(1wk) 48
De bestemming 1998 22-08-1998 1(4wk) 35
Luid en duidelijk 2000 22-01-2000 1(5wk) 19
Onderweg 2002 09-03-2002 1(18wk) 184 Verzamelalbum
Symphonica in Rosso 2006 09-12-2006 1(3wk) 62
Borsato-Box 2007 10-11-2007 20 12
Wit licht 2008 27-09-2008 1(6wk) 40 Platina
Wit licht Live 2009 21-03-2009 3 20 Livealbum
Dromen durven delen 2010 27-11-2010 1(9wk) 46 2x Platina
Dromen durven delen - 3Dimensies live 2011 29-10-2011 14 15 Livealbum
#1 2011 03-12-2011 2 203* Verzamelalbum / Platina
Duizend spiegels 2013 07-12-2013 2 71 Platina
25 jaar Marco Borsato - de studio albums 2015 01-08-2015 10 19
Evenwicht 2015 28-11-2015 2 69 Goud
Thuis 2017 25-11-2017 2 3* Goud

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Emozioni / At this moment 1990 02-06-1990 4 9 Nr. 4 in de Nationale Hitparade
Una donna così 1990 13-10-1990 29 4 Nr. 27 in de Nationale Hitparade
Sento 1991 - tip 3 - Nr. 50 in de Nationale Hitparade
Un po' bambino 1992 11-04-1992 37 3 Nr. 32 in de Nationale Hitparade
Dromen zijn bedrog 1994 20-08-1994 1(12wk) 28 Nr. 1 in de Mega Top 50 /
Hit van het jaar 1994 /
Best verkochte single van 1994
Waarom nou jij 1994 19-11-1994 1(1wk) 16 Nr. 1 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Je hoeft niet naar huis vannacht 1995 19-08-1995 9 8 Nr. 7 in de Mega Top 50
You've got a friend 1995 09-09-1995 3 6 met René Froger & Ruth Jacott /
Nr. 3 in de Mega Top 50
Kom maar bij mij 1995 11-11-1995 20 9 Nr. 12 in de Mega Top 50
Ik leef niet meer voor jou 1996 17-02-1996 8 12 Nr. 9 in de Mega Top 50
Vrij zijn / Margherita 1996 11-05-1996 3 14 Nr. 5 in de Mega Top 50
De waarheid 1996 30-11-1996 2 12 Nr. 2 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Wereld zonder jou 1997 21-06-1997 3 20 met Trijntje Oosterhuis /
Nr. 3 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
De bestemming 1998 11-07-1998 1(3wk) 12 Nr. 1 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Het water / Speeltuin 1998 28-11-1998 10 17 Nr. 12 in de Mega Top 100
Binnen 1999 27-11-1999 1(3wk) 14 Nr. 1 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Wat is mijn hart 2000 18-11-2000 16 7 Nr. 14 in de Mega Top 100
Lopen op het water 18-12-2001 22-12-2001 1(4wk) 14 als Marco / met Sita /
Nr. 1 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Zij 2002 18-05-2002 11 15 Nr. 8 in de Mega Top 100
Afscheid nemen bestaat niet 2003 06-12-2003 1(8wk) 20 Nr. 1 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Voorbij 2004 28-02-2004 1(3wk) 15 met Do /
Nr. 1 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Wat zou je doen 2004 25-09-2004 1(4wk) 18 met Ali B /
Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50 / Alarmschijf
Als je iets kan doen 2005 15-01-2005 1(4wk) 9 Als onderdeel van Artiesten voor Azië /
Nr. 1 in de Single Top 100 /
Best verkochte single van 2005/ #1 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Because we believe 2006 11-02-2006 1(6wk) 14 met Andrea Bocelli /
Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50
Rood 05-05-2006 06-05-2006 1(11wk) 24 Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50 /
Bestverkochte single van 2006/ Nr. 1 in de Top 100-jaarlijst van de Mega Top 50 / Alarmschijf
Everytime I think of you 2006 07-10-2006 1(5wk) 15 met Lucie Silvas /
Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50 / Alarmschijf
Wit licht 21-04-2008 03-05-2008 1(3wk) 9 Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50 / Alarmschijf
Stop de tijd 2008 30-08-2008 1(3wk) 9 Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50 / Alarmschijf
Dochters 07-11-2008 08-11-2008 1(3wk) 19 Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50
Schouder aan schouder 2010 29-05-2010 2 12 met Guus Meeuwis /
Nr. 1 in Single Top 100 en Mega Top 50
Waterkant 22-10-2010 30-10-2010 9 8 Nr. 1 in de Single Top 100; #3 in de Mega Top 50
Kerstmis 2010 18-12-2010 11 5 Nr. 3 in de Single Top 100; #7 in de Mega Top 50
Dichtbij 10-01-2011 26-02-2011 29 3
Kom maar op (Vrij) 2011 16-04-2011 29 5 met Lange Frans /
Nr. 6 in Single Top 100; #4 in de Mega Top 50
One thousand voices 2011 01-10-2011 1(1wk) 8 Als onderdeel van The voice of Holland /
met Angela Groothuizen, Nick & Simon & VanVelzen /
Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50 / Alarmschijf
Koningslied 19-04-2013 27-04-2013 2 4 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging /
Nr. 1 in de Single Top 100 en Mega Top 50
Muziek 14-10-2013 26-10-2013 9 4 met Ali B en Bag2Bank /
Nr. 1 in de Single Top 100; #4 in de Mega Top 50
Ik zou het zo weer overdoen 2013 23-11-2013 3 9 met Trijntje Oosterhuis /
Nr. 1 in de Single Top 100; #4 in de Mega Top 50
Samen voor altijd 2013 07-12-2013 12 11 met Jada Borsato, Willem Frederiks, Lange Frans, Day Ewbank & John Ewbank /
Nr. 1 in de Single Top 100; #2 in de Mega Top 50
Mooi 16-10-2015 31-10-2015 14 12 Nr. 6 in de Single Top 100; #26 in de Mega Top 50
Tweede kans 20-11-2015 - - - Nr. 56 in de Single Top 100
Kleine oneindigheid 20-11-2015 - - - Nr. 55 in de Single Top 100
Neem me mee 20-11-2015 - - - met Sanne Hans /
Nr. 56 in de Single Top 100
Breng me naar het water 20-11-2015 - - - Nr. 75 in de Single Top 100
Waarom dans je niet met mij 20-11-2015 - - - Nr. 76 in de Single Top 100
Hoeveel ik van je hou 20-11-2015 - - - Nr. 79 in de Single Top 100
Hou me vast 20-11-2015 - - - Nr. 81 in de Single Top 100
Om je heen 20-11-2015 - - - Nr. 99 in de Single Top 100
Breng me naar het water 26-02-2016 12-03-2016 21 10 met Matt Simons /
Nr. 47 in de Single Top 100
Thuis 2017 14-10-2017 27 4* Nr. 66 in de Single Top 100; #21 in de Mega Top 50
18 jaar 2017 25-11-2017 tip19*
Alsof je vliegt 2017 - Nr. 99 in de Single Top 100
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Dromen zijn bedrog 1995 01-04-1995 41 3 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Waarom nou jij 1995 01-04-1995 4 11 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Je hoeft niet naar huis vannacht 1995 26-08-1995 19 11 Nr. 19 in de Radio 2 Top 30
Kom maar bij mij 1995 11-11-1995 48 1
Ik leef niet meer voor jou 1996 24-02-1996 17 9 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
De waarheid 1997 04-01-1997 29 16 Nr. 29 in de Radio 2 Top 30
Wie 1997 19-04-1997 36 5
De bestemming 1998 25-07-1998 12 18 Nr. 12 in de Radio 2 Top 30
Binnen 2000 29-01-2000 38 6
Lopen op het water 2002 19-01-2002 1(3wk) 16 als Marco / met Sita /
Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Zij 2002 18-05-2002 12 14 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Hart van een winnaar 2002 19-10-2002 28 10 Nr. 9 in de Radio 2 Top 30
Afscheid nemen bestaat niet 2003 20-12-2003 1(1wk) 23 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Voorbij 2004 13-03-2004 2 16 met Do /
Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Laat me gaan 2004 16-10-2004 29 4 Nr. 16 in de Radio 2 Top 30
Because we believe 2006 11-02-2006 4 21 met Andrea Bocelli /
Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Rood 05-05-2006 13-05-2006 1(9wk) 46 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30 /
Bestverkochte single van 2006
Everytime I think of you 2006 21-10-2006 5 20 met Lucie Silvas /
Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Wit licht 2008 10-05-2008 3 8 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
Stop de tijd 2008 30-08-2008 3 9 Nr. 9 in de Radio 2 Top 30
Dochters 2008 06-12-2008 23 9 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Schouder aan schouder 2010 - tip 15 - met Guus Meeuwis /
Nr. 24 in de Radio 2 Top 30
Waterkant 2010 30-10-2010 50 1 Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Kerstmis 2010 - tip 24 -
Dichtbij 2011 - tip 18 -
Koningslied 2013 11-05-2013 41 1 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging
Muziek 2013 - tip 8 - met Bag2Bank & Ali B /
Nr. 12 in de Radio 2 Top 30
Ik zou het zo weer overdoen 2013 16-11-2013 30 2 met Trijntje Oosterhuis
Samen voor altijd 2013 07-12-2013 1(3wk) 10 met Jada Borsato, Willem Frederiks, Lange Frans, Day Ewbank & John Ewbank /
Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
Goud
Het beste wat ik ooit had 2014 - tip 13 -
Mooi 2015 24-10-2015 46 2

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17
Afscheid nemen bestaat niet - - - - - - - 156 169 407 145 383 420 355 448 466 388 719
Binnen - - - 415 342 161 187 251 346 251 282 652 747 577 846 1041 909 1334
De bestemming - - 653 622 771 343 502 563 659 556 422 1079 929 953 1049 1083 958 1318
De waarheid 264 235 236 529 520 249 351 371 525 379 305 767 731 739 963 1157 723 1183
Dochters - - - - - - - - - - 25 31 42 47 72 68 54 88
Dromen zijn bedrog 117 283 255 488 465 202 274 225 403 275 356 735 820 957 1065 1145 986 1357
Everytime I think of you
(met Lucie Silvas)
- - - - - - - - 784 - 1010 - - - - - - -
Ik leef niet meer voor jou 327 - 295 464 490 224 318 369 472 363 364 789 753 861 912 1203 918 1182
Ik zou het zo weer over doen - - - - - - - - - - - - - - - 1187 1570 -
Je hoeft niet naar huis vannacht - - - - - 615 939 880 1189 1099 785 - - - - - - -
Margherita 149 156 152 147 142 98 131 105 160 128 129 187 175 226 289 354 228 374
Mooi - - - - - - - - - - - - - - - - 543 477
Rood - - - - - - - 17 30 73 79 133 187 263 342 374 323 527
Speeltuin - - - - 492 190 357 332 318 344 318 804 643 922 886 1136 645 1106
Stop de tijd - - - - - - - - - - 348 - 1607 - - - - -
Voorbij
(met Do)
- - - - - - - - 1223 - 890 - - - - - - -
Vrij zijn - - - - - - - - - - 607 1756 1674 1993 1762 - 1797 -
Waarom nou jij 335 274 226 510 420 195 385 382 554 374 333 1060 955 1305 1338 1332 993 1513
Waterkant - - - - - - - - - - - - 1629 - - - - -
Wat zou je doen
(met Ali B)
- - - - - - - 1025 699 1537 689 1175 1071 - 1572 1891 1303 1484
Wereld zonder jou
(met Trijntje Oosterhuis)
178 230 206 342 343 182 235 342 579 311 443 793 1099 1410 1023 1454 1517 -
Wit licht - - - - - - - - - - 865 - - - - - 1648 -
Zij - - - - - - - - - - - - - 538 557 644 511 815

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Onderweg - Live in de Kuip 2002 16-11-2002 1(13wk) 101
Zien 2004 27-03-2004 1(10wk) 52 Best verkochte dvd van 2004
Zien - Live in de Kuip 2004 23-10-2004 1(12wk) 33
Symphonica in Rosso 2006 16-12-2006 1(10wk) 58 Best verkochte dvd van 2006 en 2007
Wit licht - Live 2009 21-03-2009 1(5wk) 33
Dromen durven delen - Live 3Dimensies 2011 29-10-2011 1(3wk) 42
Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop muziek-dvd top 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Onderweg - Live in de Kuip 2004 20-03-2004 2 30
Zien - Live in Kuip 2004 2004 27-03-2004 1(16wk) 27
Live in het Sportpaleis 2004 2004 23-10-2004 1(15wk) 50
Symphonica in Rosso 2006 09-12-2006 1(23wk) 68 langst op nr. 1 ooit
Wit licht - live 2009 21-03-2009 1(10wk) 31
Dromen durven delen - Live 3Dimensies 2011 29-10-2011 2 9

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)