Marconiplein



Het Marconiplein is een plein in het westen van de Nederlandse stad Rotterdam. Het vormt een knooppunt waar veel wegen bij elkaar komen en is een knooppunt voor het openbaar vervoer. Het plein is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige Guglielmo Marconi. In de volksmond wordt het Marconiplein ook wel het Macaroniplein genoemd.
Ligging[bewerken | brontekst bewerken]
Het Marconiplein ligt in het westen van de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven, op de grens van de wijken Bospolder, Tussendijken, Spangen en het Witte Dorp. Op het plein komen de Mathenesserdijk, de Mathenesserweg, de Tjalklaan, de Vierhavenstraat en de Schiedamseweg samen. Het grenst aan het havengebied Nieuw-Mathenesse. Het plein maakt deel uit van Schielands Hoge Zeedijk en vorm zo een onderdeel van de primaire waterkering van het hoogheemraadschap van Schieland.
Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]
Sinds 1908 ligt op de plaats van het huidige Marconiplein de kruising van de Havenspoorlijn en de tramlijn tussen Rotterdam en Schiedam. In de jaren 1920 werd het Marconiplein bebouwd. Enige tijd was hier de eerste Nederlandse Fordfabriek gevestigd, deze verhuisde begin jaren 1930 naar Amsterdam.
Bij het geallieerde bombardement op Rotterdam-West van 31 maart 1943 zijn plein en omgeving zwaar getroffen. De brandgrens is nog steeds zichtbaar: alleen het huizenblok tussen de Mathenesserweg en de Mathenesserdijk stamt van voor de oorlog, de rest van de bebouwing is van na de Tweede Wereldoorlog.
Sinds 25 april 1986 is onder het plein metrostation Marconiplein van de Calandlijn in gebruik.
Hoogbouw[bewerken | brontekst bewerken]
Aan het Marconiplein staan de Europoint-gebouwen. De Rotterdammers noemen het ook wel De Punt. Het Europoint-complex bestaat uit het Overbeekhuis uit 1965 en drie kantoortorens van 90 meter hoog uit de periode 1971-1975. In het Europointcomplex was onder meer Gemeentewerken Rotterdam gevestigd en een filiaal van het regionale Zadkine College. De grond was eigendom van Overbeek, een handelsbedrijf. Dat heeft samen met een projectontwikkelaar eerst het Overbeekhuis laten bouwen en daarna de andere gebouwen van Europoint. Twee van de torens die na de verhuizing van Gemeentewerken leegstonden, zijn verbouwd tot appartementencomplex. Bij de opening in 2019 werden ze vernoemd naar de Rotterdamse zanger Lee Towers.[1]
Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]
Het Marconiplein is een openbaar vervoer knooppunt. Op het Marconiplein stoppen de RET-tramlijnen 4, 8, 21, 23 en 24 en bus 42. Ondergronds stoppen de metrolijnen A, B en C bij metrostation Marconiplein. Aan de rand van het plein doorkruiste een havenspoor de tramsporen op het plein.
Externe link[bewerken | brontekst bewerken]
- architectuur Europointgebouwen - en vooral het Marconihuis
Bronnen, noten en/of referenties
|