Mare Humboldtianum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mare Humboldtianum.

De Mare Humboldtianum (Latijn: zee van Humboldt) is een mare (maanzee) op de maan. De Mare Humboldtianum is een kleinere mare (273 km in doorsnee). De mare bevindt zich ten oosten van de Mare Frigoris, aan de noordoostelijke rand van de maan en loopt door tot de onzichtbare kant van de maan. Vanwege deze positie aan de rand van de maan is de zichtbaarheid van de mare afhankelijk van de libratie, soms is de mare vanaf aarde niet direct zichtbaar.

De Mare Humboldtianum is door Johann Heinrich von Mädler genoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt.

De mare ligt in een gelijknamig inslagbekken, dat veel groter is (600 km in diameter) en dateert uit het tijdperk Nectarium. Het vloedbasalt dat de mare vormt komt uit het Laat Imbrium. In het zuidoosten van de mare ligt een lichter gekleurde heuvelrug binnenin het inslagbekken. Ejecta uit de inslagkrater Bel'kovitch liggen gedeeltelijk over de mare heen en de krater Bel'kovich A ligt over de zuidwestelijke rand van Bel'kovitch een deel van de mare heen.