Mare Island

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Taal is helemaal niet in orde.

Luchtfoto van het zuidelijk deel van Mare Island

Mare Island (wat in het Nederlands merrie-eiland betekent) is een schiereiland in de Amerikaanse stad Vallejo (Californië). Het schiereiland bevindt zich zo'n 37 kilometer ten noordoosten van San Francisco. Ten oosten van Mare Island loopt de Napa, die in de Straat van Carquinez uitmondt. Ten westen van het schiereiland ligt de San Pablo Bay, waarop de Straat van Carquinez aansluit. Hoewel er kleine kanaaltjes zijn die het schiereiland soms van het land afscheiden, is Mare Island in eerste instantie een schiereiland en geen eiland.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebied was onderdeel van Rancho Soscol, dat in 1844 was overgedragen aan generaal Mariano Guadalupe Vallejo. Met het samengaan met deze geschiedenis, trokken gelukzoekers met een vlot, erop uit en doorkruisten ze de Straat Carquinez. Zodoende ontstonden er handelstransporten. Overstromingen op de eilanden, vermeden ze door overzwemmen of eerder oversteken met hun vlotten of boten naar het eiland, die de eervolle benaming kreeg van "Isla de la Yegua" (Mare Eiland). Dit eilandgedeelte bleef altijd droog.

De Naparivier verspreidt zich en vormt een uitstekende haven tussen Mare Island en het vasteland. De Amerikanen verdeelden Mare Island in juni 1852 voor hun gebruik als marinescheepswerf. Twee jaar later, op 16 september 1854, kreeg Mare Island de eerste permanente aanwezigheid van U.S. Marine installaties op de westkust; de eerste basiscommandant van Mare Island was admiraal David G. Farragut.

Twaalf jaar later, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, kreeg admiraal Farragut er faam, tijdens de slag om Mobile Bay in 1864, met zijn bevel:"Damn the torpedoes! Full speed ahead!" - (Naar de hel met de torpedo's! Volle kracht vooruit!)

Mare Island werd voor meer dan een eeuw gebruikt als United States Navy's Mare Island Naval Shipyard. In 1969 brachten de U.S. Navy zijn Brown Water Navy Riverine Training Forces van Coronado, Californië, over naar Mare Island, ter voorbereiding voor de Vietnamoorlog.

Swift Boats (Patrol Craft Fast-PCF) en PBR's (Patrol Boat River), onder andere types van Riverine Craftboten, waren zeer wendbare en bestuurbare riviersnelboten voor de Vietnamese rivieren bestemd. Hier werden ze uitgetest, voordat ze getransporteerd werden naar Vietnam. Men kon ze over land transporteren en aldaar in de rivieren tewaterlaten. Tegenwoordig wordt het gebied Napa-Sonoma Marshes State Wildlife Area genoemd, welke gelegen is op het noordelijke en westelijke gedeelte van Mare Island. De atoomingenieur van het vliegdekschip USS Midway, Bruce Hills Easley, diende op de Mare-basis tijdens deze periode.

Het Mare Island Naval Shipyard, als basis, werd uit dienst geplaatst gedurende de periode van 1995. In deze periode was de basis gesloten, maar de U.S. Navy Reserve Eenheden hadden nog een heenkomen naar deze watergedeelten van de State Wildlife gebieden, voor enige rivierboottrainingen vanuit de bestaande leiding van haar nieuwe basis in Sacramento, Californië.

Bereikbaarheid[bewerken]

Mare Island is aan de noordzijde bereikbaar via de State Route 37 en de zuidelijker gelegen Mare Island Causeway verbindt het schiereiland met de rest van Vallejo.

Onder andere Touro University en kantoren van het Vallejo City Unified School District bevinden zich op het schiereiland.