Margaret Staal-Kropholler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margaret Staal-Kropholler
Margaret Staal-Kropholler
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 27 juni 1891
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensdatum 15 november 1966
Overlijdensplaats Amsterdam
Werken
Archieflocatie Het Nieuwe Instituut
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Na brand herbouwde atelierwoning voor Richard Roland Holst op de Buissche Heide, Achtmaal, Zundert. Ontwerp: Margaret Staal-Kropholler.

Margaret Staal-Kropholler (Haarlem, 27 juni 1891 - Amsterdam, 15 november 1966) was de eerste vrouwelijke architect die in Nederland een beroepspraktijk uitoefende.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na een stage bij het bureau Kropholler en Staal van haar broer Alexander Kropholler en Jan Frederik Staal en studie aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam werkte Margaret Staal-Kropholler als zelfstandig architect. Haar carrière begon met een opdracht voor het Huis 1913 - 'het ideale huis van 1913' - van de tentoonstelling De Vrouw 1813-1913, een opdracht die geheel in het teken stond van 'de vrouw'.

Hoogtepunten in haar vijftigjarige carrière zijn haar ontwerpen in de stijl van de Amsterdamse School in Bergen, Zundert en Amsterdam. Een vroeg ontwerp was de atelierwoning van de bevriende beeldend kunstenaar Richard Roland Holst op de Buissche Heide. Daarnaast ontwierp ze diverse villa's als Beukenhoek, Meerlhuis en Meezenest in Park Meerwijk, Bergen (Noord-Holland). Haar laatste werk, het meer zakelijke ontwerp van het Louise Wenthuis in Amsterdam, dateert uit 1964. Naast gebouwen ontwierp zij verschillende interieurs, meubels, lampen en de omslagen voor twee nummers van het tijdschrift Wendingen.

Net als haar tijdgenoten zag Margaret Kropholler voor de vrouwelijke architect vooral een taak weggelegd als ontwerper van woningbouw. De combinatie huisvrouw/architect beschouwde zij als ideaal. Ze besteedde in haar ontwerpen dan ook speciale aandacht aan de wensen van huisvrouwen en streefde ernaar om haar woningen zo comfortabel en praktisch mogelijk in te richten.

Margreet Kropholler trouwde met Jan Frederik Staal.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Media[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ellen van Kessel en Marga Kuperus: Margaret Staal-Kropholler. Architect, Rotterdam : Uitgeverij 010, 1990
  • Wilma Kuijvenhoven en Magda Augusteijn, Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid, documentaire, Studio Vermeer, 2013

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Margaret Staal-Kropholler van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.