Margaret Windsor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prinses Margaret Rose, Gravin van Snowdon
1930–2002
Margaret Windsor
Geboren 21 augustus 1930
Glamis Castle, Schotland
Overleden 9 februari 2002
Vader George VI
Moeder Elizabeth Bowes-Lyon
Dynastie Windsor
Broers/zussen Elizabeth II
Partner Antony Armstrong-Jones (1960-1978)
Kinderen David
Sarah
Stamboom
Margaret Windsor in 1965

Prinses Margaret Rose, Gravin van Snowdon (Glamis Castle, Schotland, 21 augustus 1930 - Londen, 9 februari 2002) was de tweede dochter en het tweede kind van de toenmalige hertog en hertogin van York (later koning George VI en koningin Elizabeth) en de zus van de latere koningin Elizabeth II.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Margaret Rose werd geboren op 21 augustus 1930 te Glamis Castle in Schotland. Vanaf haar geboorte kreeg Margaret het predicaat Koninklijke Hoogheid. Toen ze geboren werd, was zij vierde in lijn van de troonopvolging. Ze was het eerste lid van de Britse koninklijke familie dat in Schotland geboren was sinds koning Karel I van Engeland. Haar vader was prins Albert, de hertog van York, de latere koning George VI van het Verenigd Koninkrijk en keizer van India. Haar moeder was prinses Elizabeth, de hertogin van York, geboren als Elizabeth Bowes-Lyon, een dochter van Claude Bowes-Lyon en Cecilia Cavendish-Bentinck.

Eigenlijk wilde haar moeder de naam Ann Margaret geven aan haar tweede dochter. Ze vond Ann een mooie naam en vond Ann of York mooi staan. Ook vond ze Elizabeth en Ann prettig klinken. De toenmalige koning was het niet eens met de keuze. Hij ging wel akkoord met de namen Margaret Rose.

Ze werd gedoopt op 30 oktober 1930 in de privékapel van Buckingham Palace door Cosmo Lang, de aartsbisschop van Canterbury. Haar meters en peters waren: Edward, de Prince of Wales (hij werd vertegenwoordigd door prins George, hertog van Kent), kroonprinses Ingrid van Denemarken, een nicht van haar vader (zij werd vertegenwoordigd door lady Patricia Ramsay), een tante van haar vader prinses Victoria Alexandra, haar tante aan moederskant lady Rose Leveson-Gower, gravin van Granville, en haar oom aan moederskant David Bowes-Lyon.

In de jaren vijftig kreeg zij een relatie met RAF-piloot Peter Townsend. Omdat Townsend gescheiden was, kreeg Margaret geen toestemming om met hem te trouwen.[1]

Op 6 mei 1960 trad zij in het huwelijk met de fotograaf Antony Armstrong-Jones. Zij besloot echter pas met hem te trouwen op de dag dat ze een brief kreeg van Peter Townsend, waarin hij haar vertelde over zijn eigen trouwplannen. Armstrong-Jones kreeg vlak voor de geboorte van het eerste kind van het paar de titel Lord Snowdon.

In 1978 werd het huwelijk van Margaret en lord Snowdon ontbonden.
Het paar kreeg twee kinderen:

  • David, 2e graaf van Snowdon (3 november 1961), getrouwd met Serena Stanhope.
Het paar heeft twee kinderen: zoon Charles (1 juli 1999) en dochter Margarita (14 mei 2002).
  • Sarah, Lady Armstrong-Jones (1 mei 1964), getrouwd met Daniel Chatto.
Het paar heeft twee zoons Samuel (28 juli 1996) en Arthur (5 februari 1999).

Margaret overleed op 9 februari 2002. Zij kampte al jaren met een slechte gezondheid.[1] Op 15 februari 2002, exact 50 jaar na de bijzetting van haar vader, werd ze bijgezet in de grafkelder in Windsor Castle. Haar moeder overleed een maand later op 30 maart op 101-jarige leeftijd. Haar ex-man Antony Armstrong-Jones overleed in 2017.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Haar koosnaam was Margot.

Zie de categorie Princess Margaret, Countess of Snowdon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.