Margaretha Wulfraet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margaretha Wulfraet
Margaretha Wulfraet (rechts), Richard Bleek (links) en Nicolaas Verkolje (boven) - gravure door Jacob Houbraken naar Aert Schouman, in Jan van Gools De nieuwe schouburg, 1750
Persoonsgegevens
Geboren Arnhem, 19 februari 1678
Overleden Arnhem, 26 januari 1760 (begraven)
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief ca. 1698 - 1760
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Margaretha Wulfraet (Arnhem, 19 februari 1678 – aldaar, januari 1760) was een Nederlandse schilderes van portretten en historieschilderijen. Ze woonde en werkte in Arnhem en Amsterdam.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens tijdgenoot Jan van Gool is ze geboren op 19 februari 1678. Van haar doop is bekend dat deze een dag later gebeurde in de Grote Kerk. Zij leerde het vak van haar vader, Mathijs Wulfraet, die eveneens kunstschilder was.

Rond vijf jaar na haar geboorte vertrok het gezin naar Amsterdam. Uit akten is bekend dat haar vader hier ook schilderijen van haar hand heeft verkocht, die hij soms onder zijn eigen naam aanbood. In zijn lijn schilderde ook zij portretten en historieschilderijen. Ook zijn er genrevoorstellingen en landschappen van haar bekend. Als materiaal gebruikte ze olieverf.

Er zijn schilderijen van haar bekend die in de loop van de eeuwen zoekgeraakt zijn: zoals voorstellingen van haar hand van o.a. Cleopatra, Semiramis en enkele jachtnimfen, die medio 18e eeuw in het bezit waren van de Amsterdams-Utrechtse uitgever Gerard Wetstein. Ook had hij een zelfportret van haar in bezit, waarvan nu alleen nog een gravure van Jacob Houbraken bekend is. Die gravure nam Van Gool op in zijn biografische werk De nieuwe schouburg der Nederlandsche kunstschilders en schilderessen. Ook is werk zoekgeraakt dat Wulfraet heeft geschilderd voor de zus en zwager van Wetstein, Margaretha en Abraham Scheurleer.

Enkele jaren na haar zestigste verjaardag, keerde ze terug naar haar geboorteplaats Arnhem om daar haar oude dag door te brengen. Of zoals Van Gool dit omschreef: "'... om het overschot van haar levensdagen ... in stille Godvrucht door te brengen, en op die voet een zalig sterfuur af te wachten."

Wulfraet is niet getrouwd geweest. Ze overleed begin 1760 op 81-jarige leeftijd en werd begraven op 26 januari. Terwijl er tegenwoordig maar een beperkt aantal schilderijen van haar bekend is, trof men direct na haar overlijden zestig schilderijen aan die grotendeels aan haar werden toegeschreven.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Vrouw met hond en Jongen met fluit in een parklandschap
Vrouw met hond en Jongen met fluit in een parklandschap
Zie de categorie Margaretha Wulfraet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.