Margaretha van Antiochië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De heilige Margaretha van Antiochië
St. Margaret of Antioch.jpg
Geboren Onbekend te Antiochië
Gestorven omstreeks 305
Verering Rooms-Katholieke Kerk en Anglicaanse Kerk
Naamdag 20 juli
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Houten beeld van Margaretha van Antiochië (ca. 1520) in de Brusselse Kapellekerk.

Margaretha van Antiochië (Sint-Margriet) († ca. 305) is een heilige en martelares van de Rooms-Katholieke Kerk. In de Anglicaanse Kerk wordt zij ook vereerd. Ze is bekend onder de Veertien Heilige Helpers omdat ze helpt bij ziekte of aandoeningen.

Biografie[bewerken]

Wat de levensgeschiedenis van Margaretha betreft, is weinig met zekerheid te vertellen. Toch is het mogelijk dat de overgeleverde versie van haar verhaal overeenstemt met haar ware levensverhaal. Volgens die overlevering is zij geboren in Antiochië, de hoofdstad van Pisidië in de derde eeuw als dochter van de heidense tempelpriester Aedesius. De streek in West-Azië maakte deel uit van het Romeinse Rijk. Haar vader minachtte haar om haar christelijk geloof. Het christendom drong in die tijd tot onze gewesten door, maar het was ongebruikelijk om dit te uiten wegens de kerkvervolgingen. Margaretha leefde op het land als herderin. Toen de stadsprefect Olybrius haar een huwelijksaanzoek deed, op voorwaarde dat ze haar geloof zou afzweren, weigerde ze. Daarop werd ze gevangengezet en gemarteld. Dan volgen een aantal wonderbaarlijke gebeurtenissen. De bekendste is dat satan haar verorberde in de gedaante van een draak. Margaretha ontsnapte levend. Uiteindelijk werd ze ter dood gebracht.

Patrones[bewerken]

Margaretha is één van de Veertien heilige helpers. Sint-Margriet is de patrones van voedsters, verpleegsters, vroedvrouwen en nierpatiënten. Zij werd aangeroepen bij barensweeën en zwangerschap (wegens haar ontsnapping uit de buik van de draak), onvruchtbaarheid, bij het gebrek aan moedermelk, krampen en borstkwalen. In de middeleeuwen viel in het bisdom Utrecht haar feest op 13 juli. Tegenwoordig wordt haar naamdag gevierd op 20 juli, onder meer in Lichtervelde tijdens de Margrietefoor. Sinds eeuwen viert en vereert Lichtervelde Margaretha luisterrijk. Tot in de jaren negentig kwamen jaarlijks duizenden bedevaarders naar Lichtervelde.

Zij is ook de patrones van het gehucht/parochie Nieuwenhove dat bij stad Waregem hoort, de Ninovieten bouwden in 1894 voor haar een kerkje uit protest vanwege de té lange afstand naar de dekenij in het centrum van Waregem. Deze kerk is reeds afgebroken en herbouwd in 1971.[bron?]

Trivia[bewerken]

Er is getracht om de legende over haar leven te herleiden tot oudere verhalen over Aphrodite, maar zonder succes. Haar naam werd toegevoegd aan het dorp Sint-Margriet Houtem om het te onderscheiden van Houtem bij Landen en Houtem bij Hoegaarden.

Bibliografie[bewerken]

Vandenbroucke, Danny, H. Margareta - verering. Dekanale kerk Lichtervelde, 20-29 juli, Lichtervelde, zonder uitgever, zonder datum. Dit boekje is een heruitgave en een herwerkte tekst van het in 1947 voor het laatst verschenen werkje de ‘Beknopte levensschets van de H. Margareta, maagd en martelares’ van de heemkundige Cleophas Sintobin.