Margaretha van Roemenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Margaretha van Roemenië

Margaretha van Roemenië (Lausanne, 26 maart 1949) is een Roemeense prinses uit het Huis Hohenzollern-Sigmaringen.

Zij is de oudste dochter van de Roemeense ex-koning Michaël I en diens echtgenote Anne van Bourbon-Parma. Zij groeide met haar vier jongere zusters op in Zwitserland en Engeland. Tijdens haar studie had ze een relatie met de latere Britse premier Gordon Brown. Margaretha studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Edinburgh. Vervolgens werkte ze als onderzoekster bij verschillende Britse universiteiten aan programma's die werden gefinancierd door de Wereld Gezondheidsorganisatie. In 1983 verhuisde ze naar Rome, waar ze ging werken bij de FAO. Daar zou ze blijven tot 1989. Toen vertrok ze naar Genève om, aan de zijde van haar vader, te werken bij een groot liefdadigheidsproject voor Roemenië.

Op 21 september 1996 trouwde ze met de elf jaar jongere Roemeense zakenman Radu Duda. Frederik Willem van Hohenzollern-Sigmaringen, die op dat moment nog de eerste in lijn voor de Roemeense troonopvolging was, gaf men toestemming om de naam Prins van Hohenzollern-Veringen te voeren, die nu niet meer door Duda wordt gebruikt. Hierbij ging het niet om een erkende titel.

Op 30 december 2007 kondigde ex-koning Michaël onverwacht per decreet aan dat Margaretha zijn opvolger zou zijn. Zij werd nu "officieel" kroonprinses van Roemenië. Haar echtgenoot werd in hetzelfde decreet tot prins van Roemenië en toekomstig prins-gemaal van Roemenië benoemd[1]. Deze titels hebben geen basis in de wet maar zijn slechts gebaseerd op het besluit van de ex-koning.

Noot[bewerken]