Margaretha van Valois (1553-1615)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margaretha van Valois
1553-1615
Margot.JPG
Koningin-gemalin van Frankrijk
Periode 1589-1599
Voorganger Louise van Lotharingen
Opvolger Maria de' Medici
Vader Hendrik II van Frankrijk
Moeder Catharina de' Medici

Margaretha van Valois, bijgenaamd Reine Margot of koningin Margot (Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1553Parijs, 27 maart 1615) was koningin van Navarra van 1572 tot 1599, en tevens koningin van Frankrijk van 1589 tot 1599. Zij was een dochter van Hendrik II en Catharina de' Medici en een zuster van Elisabeth van Valois die met Filips II van Spanje huwde.

Margaretha zocht de omgang met de intellectuelen aan haar hof, maar leefde zeer losbandig. Haar moeder maakte zich onophoudelijk zorgen over haar, vanwege haar al te uitdagende oogopslag, haar levenslust en haar liefdesavontuurtjes. Vooral haar passionele verhouding met Hendrik I van Guise werd (na het onderscheppen van een liefdesbrief) door haar moeder en haar broers ten zeerste afgekeurd en bestraft.

Ter bezegeling van de verzoening tussen hugenoten en rooms-katholieken werd zij gedwongen in het huwelijk te treden met Hendrik van Bourbon, koning van Navarra. Het huwelijksfeest op 18 augustus 1572 werd de aanleiding tot de Bartholomeusnacht.

In 1589 werd haar echtgenoot als Hendrik IV koning van Frankrijk. Hendrik IV liet echter het kinderloze huwelijk in 1599 door de paus ontbinden.

Zij schreef opmerkelijke Mémoires, waarin zij in een levendige stijl zichzelf weet te tekenen. Verder schreef zij ook gedichten en brieven die o.a. door Ronsard werden geprezen.