Margrete Auken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2014

Margrete Auken (Aarhus, 6 januari 1945) is een Deense politica en Europarlementariër voor de Socialistische Volkspartij.

Auken studeerde Evangelische theologie aan de Universiteit van Kopenhagen en werkte als pastor. Ze is een sognepræst (= vicaris, parochiepriester) in de Deense Volkskerk.

Zij was lid van het Deense parlement de Folketing van oktober 1979 tot december 1990 en van september 1994 tot juni 2004.

In 2004 nam ze als enige kandidaat van de Socialistische Volkspartij plaats in het Europees Parlement. Zonder de toestemming van haar partij werd ze lid van de fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie in plaats van de fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links.

Anno 2018 is zij vicevoorzitter van de delegatie van de Europese Unie voor relaties met Palestina. Gevraagd om haar reactie op een conferentie in Brussel begin november 2018 die de BDS-beweging door de EU als antisemitisch wilde laten veroordelen, zei zij: Er is een duidelijk streven om BDS het zwijgen op te leggen teneinde een illegale politiek van annexatie en onteigening van de kant van de regering Netanyahu te beschermen. Maar we kunnen het criminaliseren en onderdrukken van vreedzame vrije meningsuiting in onze samenleving niet accepteren. Zij zei overigens zelf geen voorstander te zijn van deze beweging [1].

  1. http://www.palestinechronicle.com/israels-72m-war-chest-to-fight-bds-comes-to-brussels/#comment-24169