Margriet van der Linden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Margriet van der Linden
Margriet van der Linden tijdens BoekenFEST 2016 in Assen
Margriet van der Linden tijdens BoekenFEST 2016 in Assen
Geboren 31 januari 1970 te Nieuw-Lekkerland
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep journaliste
Jaren actief 1998 - heden
Bekend van Opzij en Zomergasten
Portaal  Portaalicoon   Media

Margriet van der Linden (Nieuw-Lekkerland, 31 januari 1970) is een Nederlandse journaliste. Van september 2008 tot oktober 2013 was zij hoofdredactrice van het feministische tijdschrift Opzij. In de zomer van 2009 presenteerde zij het VPRO-programma Zomergasten.

Biografie[bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken]

Van der Linden groeide op in een Gereformeerde Bondsgezin in Ridderkerk. Dit nogal opzichzelfstaande orthodox-protestantse milieu stond haar niet aan, al jong kwam ze in opstand tegen de Bijbelse rolverdeling tussen vrouw en man.

Omdat ze zich wilde bevrijden van haar streng-gereformeerde omgeving en haar vleugels wilde uitslaan, toonde ze reeds vroeg interesse in een baan als journalist. Na de havo te hebben gevolgd aan de reformatorische middelbare school Guido de Brès in Rotterdam, bekwaamde ze zich daarom van 1988 tot 1992 in de journalistiek aan de Evangelische School voor Journalistiek (destijds gevestigd in Amersfoort).

Carrière[bewerken]

Na haar studie werkte Van der Linden als redacteur bij het Nieuw Israëlietisch Weekblad, De ronde van Witteman en RTL Nieuws, en als presentatrice bij 5 in het Land van RTL 5. Van 1998 tot 2001 was ze voor onder andere de actualiteitenrubriek Twee Vandaag van de TROS en de nieuwsrubrieken van SBS 6 en NET 5 freelance correspondent in de Verenigde Staten, met als standplaats New York. Van 2001 tot 2004 deed ze freelance presentaties bij de lokale omroepen AT5 en RTV Noord-Holland.

Van 2002 tot 2007 was Van der Linden voor de eerste keer hoofdredactrice en wel van het vrouwenblad Blvd. Daarnaast was ze van 2005 tot 2008 presentatrice bij BNR Nieuwsradio en trad ze op als interviewer ('spraakmaker') bij de televisiezender Het Gesprek. Per 1 september 2008 volgde ze Cisca Dresselhuys op als hoofdredactrice van Opzij. Ze schreef ook columns in dagblad De Pers. In de zomer van 2009 presenteerde ze op de zondagavonden een zesdelige interviewserie van het televisieprogramma Zomergasten van de VPRO.

In 2014 deed Van der Linden mee aan De Slimste Mens, waarin ze de finale haalde.[1] In 2015 deed Van der Linden mee aan het programma Wie is de Mol?, waarin zij de rol van de mol op zich nam.[2]

Persoonlijk[bewerken]

Margriet van der Linden woont in Amsterdam. Ze is sinds 2010 getrouwd.