Marià Fortuny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marià Fortuny, 1875

Marià Fortuny, eigenlijk Marià Josep Maria Bernat Fortuny i Carbó, ook Marià Josep Maria Bernat Fortuny i Marsal, (Reus (Catalonië), 11 juni 1838Rome, 21 november 1874), was een Spaans kunstschilder, graficus en tekenaar.

Leven en werk[bewerken]

De slag bij Tanger (onvoltooid) (MNAC).

Fortuny studeerde aan de kunstacademie te Barcelona. In 1856 won hij een met een schilderswedstrijd op school een reis naar Rome. Nadat hij tussentijds ook nog in Parijs en Madrid studeerde, vestigde hij zich daar in 1866 definitief. Hij schilderde er veel werken voor de Parijse kunsthandelaar Goupil, die in 1869 zijn werk met veel succes exposeerde.

Fortuny combineert romantische elementen met oriëntalisme, neigend naar rococo en academische kunst. Hij schilderde vaak historische taferelen en allegorieën op groot formaat, maar ook veel alledaagse taferelen en portretten.

Fortuny stierf in 1874 op 36-jarige leeftijd en liet een groot aantal studies, schetsen en onvoltooide schilderijen na, waaronder het bekende De slag bij Tanger. Andere bekende werken van Fortuny zijn De slangenbezweerder (1869) en La vicaria de Madrid (1870). Veel van zijn werk is momenteel te bewonderen in het Museo Fortuny te Venetië.

Fortuny is de vader van de later beroemd geworden modeontwerpen Mariano Fortuny.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Mercè Doñate, Cristina Mendoza, Francesc M. Quílez i Corella: Fortuny, Barcelona 2003, ISBN 84-8043-112-1

Externe link[bewerken]