Maria Adelheid van Savoye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Adelheid van Savoye

Maria Adelheid van Savoye (Frans: Marie-Adélaïde) (Turijn (Italië), 6 december 1685Versailles (Frankrijk), 12 februari 1712) was de moeder van de Franse koning Lodewijk XV van Frankrijk.

Jeugd[bewerken]

Maria Adelheid was de oudste dochter van Victor Amadeus II koning van Sardinië en Sicilië en hertog van Savoye, en diens eerste vrouw Anne Marie van Orléans. Haar grootouders aan moederskant waren Filips I, hertog van Orléans en diens eerste vrouw de Engelse prinses Henriëtta Anne van Engeland. Haar grootouders aan vaderskant waren Karel Emanuel II van Savoye en zijn vrouw Marie Jeanne van Savoye.

Huwelijk[bewerken]

Lodewijk van Frankrijk, de man van Maria Adelheid

Toen Maria Adelheid tien jaar oud werd, werd ze de aanstaande van haar neefje Lodewijk. Op 7 december 1697, toen Maria Adelheid twaalf jaar was, trouwden Maria Adelheid en Lodewijk. Hij was de oudste zoon van Lodewijk van Frankrijk, le Grand Dauphin en diens vrouw Maria Anna van Beieren. Lodewijk was de derde in lijn van de troonopvolging, na zijn vader. Hij was een kleinzoon van koning Lodewijk XIV. Het huwelijk was gearrangeerd om de relatie tussen Frankrijk en Savoye te verbeteren, maar het koppel werd verliefd op elkaar en zou een goed huwelijk hebben, wat een uitzondering was aan het hof van Versailles. Haar schoongrootvader Lodewijk XIV, haar schoonvader Lodewijk en haar zoon de latere Lodewijk XV, stonden allemaal bekend om hun slechte huwelijken.

Overlijden[bewerken]

Op 14 april 1711 stierf haar schoonvader. De man van Maria Adelheid werd de nieuwe Dauphin en zij werd Dauphine. Beide echtlieden werden in het begin van 1712 ernstig ziek, en stierven beide, Maria Adelheid op 12 februari en Lodewijk op 18 februari. Ze stierven waarschijnlijk aan de mazelen. De oudste zoon van Lodewijk en Maria Adelheid was al overleden in 1705. Hun tweede zoon werd de nieuwe Dauphin maar stierf al enkele weken later op 8 maart en aan dezelfde ziekte. Toen Maria Adelheid stervende was, zei ze het volgende tegen Madame de Guiche: "Tot ziens, prachtige hertogin. Vandaag de Dauphine en morgen niks."

Kinderen[bewerken]

Uit het huwelijk van Maria Adelheid en Lodewijk werden drie kinderen geboren:

  1. Lodewijk von Frankreich (25 juni 170413 april 1705), hertog van Bretagne
  2. Lodewijk von Frankreich (8 januari 17078 maart 1712), hertog van Bretagne, later dauphin van Frankrijk
  3. Lodewijk von Frankreich (15 februari 171010 mei 1774), hij werd na de dood van Lodewijk XIV koning van Frankrijk