Maria Antonia van Bragança

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Antonia van Bragança
Maria Antónia Adelaide Camila Carolina Eulália Leopoldina Sofia Inês Francisca de Assis e de Paula Micaela Rafaela Gabriela Gonzaga Gregória Bernardina Benedita Andrea
Maria Antonia van Bragança
Algemene informatie
Land Portugal
Adellijke titel Duchess Consort of Parma
Geboortedatum 28 november 1862
Geboorteplaats Bronnbach
Overlijdensdatum 14 mei 1959
Overlijdensplaats Colmar-Berg
Werk
Beroep aristocraat
Familie
Familie Huis Bragança
Echtgenoot Robert I van Parma
Vader Michaël I van Portugal
Moeder Adelheid van Löwenstein-Wertheim-Rosenberg
Kinderen Zita van Bourbon-Parma, Sixtus van Bourbon-Parma, Xavier van Bourbon-Parma, Felix van Bourbon-Parma, René van Bourbon-Parma, Gaetano van Bourbon-Parma, Maria Adelheid van Bourbon-Parma, Lodewijk van Bourbon-Parma, Francisca van Bourbon-Parma, Maria Antonia van Bourbon-Parma, Isabella Maria Anna di Borbone, Principessa di Parma, Henrietta Anna Maria di Borbone, Principessa di Parma
Broers en zussen Miguel de Bragança, Maria Anna van Bragança, Maria Theresia van Bragança, Maria José van Bragança, Maria das Neves van Portugal, Adelgunde van Bragança
Persoonlijk
Talen Portugees
Moedertaal Portugees
Schrijftaal Portugees
Diversen
Prijzen en onderscheidingen Orde van het Sterrenkruis
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Maria Antonia Adelheid van Bragança (Bronnbach, 28 november 1862 - Colmar-Berg, 14 mei 1959) was een Portugese infante uit het huis Bragança.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Maria Antonia was de jongste dochter van gewezen koning Michaël I van Portugal uit diens huwelijk met Adelheid van Löwenstein-Wertheim-Rosenberg.

Op 18 oktober 1884 werd ze in het Slot van Fischhorn, nabij het Oostenrijkse Zell am See, de tweede echtgenote van hertog Robert I van Parma (1848-1907). Uit het huwelijk werden maar liefst twaalf kinderen geboren, waaronder Zita van Bourbon-Parma, de echtgenote van keizer Karel I van Oostenrijk.

In 1907 werd Maria Antonia weduwe. Na de val van het Oostenrijkse keizerrijk in 1918 leefde ze in ballingschap bij haar dochter Zita. Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog trok ze in 1940 met Zita en haar gezin naar Quebec in Canada, waar ze in bescheiden omstandigheden leefden. Na het einde van de oorlog vestigde Maria Antonia zich in het Kasteel van Berg, de residentie van haar schoondochter, groothertogin Charlotte van Luxemburg, waar ze in 1952 haar negentigste verjaardag vierde.

Maria Antonia stierf in mei 1959 op het Kasteel van Berg, op de gezegende leeftijd van 96 jaar. Ze werd bijgezet in de Slotkerk van Puchheim in Attnang-Puchheim.

Nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]