Maria Aurora von Königsmarck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Maria Aurora von Konigsmarck)
Maria Aurora von Königsmarck

Maria Aurora von Königsmarck (Stade, 28 augustus 1662 - Quedlinburg, 16 februari 1728) was een Zweedse edelvrouwe en was een maîtresse van August II van Polen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maria Aurora von Königsmarck werd geboren als de oudste dochter van de Zweedse maarschalk Kurt Christoph von Königsmarck en diens Maria Christina von Wrangel. Na de dood van haar vader in 1673 werd haar moeder het hoofd van de familie en trok de familie door Zweden en Duitsland. In Zweden maakte ze in het hof samen met haar zuster Amalia Wilhelmina deel uit van het toneelgezelschap aldaar dat onder het patronage stond van koningin Ulrika Eleonora van Denemarken. Ook maakte ze deel uit van de intellectuele salon die bestond rond Sophia Elisabet Brenner.

Na de dood van haar moeder in 1691 verliet Maria Aurora von Königsmarck Zweden. Ze verbleef eerst enkele jaren in Hamburg, voor ze doorreisde naar Dresden om haar vermiste broer Philip Christoph te vinden. Ze probeerde de hulp in te schakelen van August II van Polen. Hierin slaagde ze niet, toch probeerde ze de banden tussen hen aan te halen, al snel groeide Von Königsmarck uit tot zijn eerste maîtresse. De koning verwekte bij haar een kind: Maurits van Saksen. Via hem werd zij betovergrootmoeder van George Sand.

Het duurde echter niet al te lang voordat de koning haar verstootte voor een andere vrouw. Zijn volgende maîtresse kwam uit Von Königsmarcks eigen gevolg: Maria Aurora van Spiegel. In 1702 reisde ze naar Koerland af voor een diplomatieke missie naar koning Karel XII van Zweden. De laatste jaren van haar leven spendeerde ze als abdis van klooster in Quedlinburg, waar zij op 56-jarige leeftijd overleed.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Friedrich Cramer: Denkwürdigkeiten der Gräfin Maria Aurora von Königsmark. 2 Bände, Leipzig 1836.
  • Otto Julius von Corvin-Wiersbitzki: Maria Aurora, Gräfin von Königsmark, Leipzig 1848.
  • Bernd Feicke: Glockengeläut für Prinz Eugen im Reichsstift Quedlinburg 1704: zur Diplomatie der Aurora von Königsmarck. In: Harz-Zeitschrift. Band 48/49, 1996/96 [1998], blz. 211–217.
  • Angelika Jordan: Aurora von Königsmarck. Bergisch Gladbach 1974.
  • Vilhelm Frederik Palmblad: Aurora Königsmark und ihre Verwandten. 4 Bände, Leipzig 1848.
  • Voltaire: Histoire de Charles XII, Oeuvres completes, Tome XXII, Paris 1821. S. 89-90.