Maria Bilders-van Bosse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Philippina van Bosse
Johannes Warnardus Bilders (circa 1885)
Johannes Warnardus Bilders (circa 1885)
Persoonsgegevens
Volledige naam Maria Philippina Bilders-van Bosse
Geboren 21 februari 1837
Overleden 11 juli 1900
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Schilderes
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1852-1900
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Maria Bilders-van Bosse (Amsterdam, 21 februari 1837 - Wiesbaden, 11 juli 1900) was een Nederlandse schilderes die met name veel landschappen schilderde.

Leven en werk[bewerken]

Van Bosse was een dochter van de liberale minister van financiën Pieter Philip van Bosse en van Maria Johanna Reynvaan. Ze was een nicht van Sara Stracké-van Bosse.

Zij kreeg allereerst schilderles van Hendrik van de Sande Bakhuyzen. De schilder Johannes Bosboom adviseerde haar en was van grote invloed op haar loopbaan als schilderes. Haar derde leermeester was Johannes Warnardus Bilders met wie zij op 15 april 1880 in Den Haag in het huwelijk trad. Bilders, die 26 jaar ouder was dan zij, ging met haar in Oosterbeek wonen.

Bilders-van Bosse schilderde voornamelijk elementen in het landschap en exposeerde onder andere in Arti. Daarnaast schilderde zij landschappen, met name van de natuur in en om Oosterbeek, zoals een gezicht op Doorwerth en een beek te Heelsum. Op de Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid in Den Haag werd haar werk tentoongesteld (de schilderijen Op Doorwerth en Een vijver op de Hemelse Berg).

Zij overleed in juli 1900 op 63-jarige leeftijd in Wiesbaden, waar zij regelmatig kuurde. Zij werd evenals haar man in Oosterbeek begraven.