Maria Eufrasia Pelletier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Eufrasia Pelletier

Maria Euphrasia Pelletier, geb. Rose Virginie Pelletier (Noirmoutier, 31 juli 1796 - Angers, 24 april 1868) was een Frans geestelijke.

Rose werd geboren tijdens de Franse Revolutie, studeerde in Tours en trad in 1814 toe tot de Toevlucht van Onze-Lieve-Vrouw van Liefdadigheid, een orde die zich toelegde op gevallen vrouwen en vrouwen die dreigden in de prostitutie terecht te komen. Pelletier nam de naam Marie Euphrasie aan. In 1825 werd zij superior, stichtte in 1825 in Tours de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van Liefdadigheid van de Goede Herder en vestigde het moederhuis in Angers. Deze congregatie had dezelfde doelstelling, maar is een beschouwende orde. Marie Euphrasie werd tot algemeen superior aangesteld in 1831 en de congregatie kreeg pauselijke goedkeuring in 1835. De congregatie heeft zusters werkzaam in Italië, Duitsland, België, Engeland, Algerije, de Verenigde Staten, Canada, Egypte, Ierland, Oostenrijk, India, Chili, Malta, Nederland, Australië en Birma. Op het einde van haar leven waren er meer dan 2.000 zusters werkzaam in meer dan 100 huizen op de vijf continenten. Deze snelle uitbreiding leidde er toe dat Pelletier bekend raakte als patrones van de reizigers.

Pelletier werd in 1933 zalig verklaard door paus Pius XI. Haar heiligverklaring door paus Pius XII volgde in 1940 en haar feestdag is op 24 april.