Maria Eugenia van Jezus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marie Eugénie van Jezus in ca. 1880

Marie Eugénie van Jezus, geboren als Anne-Eugénie Milleret de Brou, (Metz, 26 augustus 1817Parijs, 10 maart 1898) was een Franse geestelijke.

Zij groeide op in een ontwikkelde en intellectuele familie, zonder enig geloof. Toch deed zij op haar 12e in 1829 haar eerste communie en voelde zij in zich een roep naar een religieus leven door het horen van de sermoenen van de dominicaan Henri Lacordaire in de kathedraal Notre-Dame van Parijs. Op haar 13e was haar familie zijn fortuin verloren en was zij met haar moeder naar Parijs getrokken. Anne-Eugénie werd korte tijd novice bij de zusters van Maria Visitatie in La Côte-Saint-André, maar legde haar geloften niet af.

Tijdens een pelgrimstocht in 1825 naar het schrijn van Sint-Anna van Auray, voelde zij zich ertoe geroepen om een onderwijsinstelling op te richten die in de wereld werkte, maar met monastieke observantie. In 1839 stichtte zij een groep, later de congregatie van Maria Hemelvaart genoemd, om deze missie te vervullen. Deze vrouwelijke assumptionisten verkregen pauselijke goedkeuring in 1888.

In 1995 werd op de Filipijnen, een meisje, Risa Bondoc, geboren dat het syndroom nystagmus vertoonde, ten gevolge van een misvorming van de linkerhelft van de hersenen. Het kind had een sombere toekomst. Het zou nooit kunnen lopen of praten en blind zijn. Haar ouders lieten haar toen een relikwie van Marie Eugénie dragen. Een jaar later werd de diagnose echter bevestigd. Haar ouders brachten haar nu naar het moederhuis van de zusters-assumptionisten in Parijs, legden het kind op het graf van Marie Eugénie en smeekten om haar genezing. Thans hoort, ziet en spreekt Risa. Zij studeert aan het Assumptiecollege in Manilla.

Marie Eugénie was in 1975 zalig verklaard door paus Paulus VI. De heiligverklaring door paus Benedictus XVI volgde op 3 juni 2007. Haar feestdag is op 10 maart.

Externe link[bewerken]