Naar inhoud springen

Maria Louisa van Parma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria Louisa van Parma
1751 - 1819
Maria Louisa van Parma
Koningin van Spanje
Periode 1788 - 1808
Voorganger Maria Amalia van Saksen
Opvolger Julie Clary
Vader Filips van Parma
Moeder Louise Elisabeth van Frankrijk

Wapen als koningin van Spanje.

Louisa Maria Theresia van Parma (Parma, hertogdom Parma en Piacenza, 9 december 1751Rome, Italië, 2 januari 1819) was koningin van Spanje als echtgenote van koning Karel IV van Spanje. Ze werd gedoopt als Louisa Maria Theresia maar is beter bekend als Maria Louisa.

Maria Louisa was een dochter van de hertog van Parma en Piacenza, Filips van Bourbon en prinses Louise Elisabeth van Frankrijk. Ze was de jongste dochter uit het huwelijk van haar ouders. Ze had een oudere zuster prinses Isabella Maria, die huwde met de latere keizer Jozef II. En ze had een oudere broer prins Ferdinand, die later hertog werd van Parma. Ferdinand huwde met een jongere zuster van Jozef II, aartshertogin Maria Amalia van Oostenrijk. Haar grootouders aan vaderskant waren koning Filips V van Spanje en diens tweede vrouw koningin Elisabetta Farnese. Haar grootouders aan moederskant waren koning Lodewijk XV van Frankrijk en koningin Maria Leszczyńska.

In 1808, werd ze als gevangene, van keizer Napoleon I van Frankrijk, naar Frankrijk overgebracht, en Karel IV deed onder druk afstand van de troon in Spanje. Maria Louisa en Karel IV zouden de rest van hun leven buiten Spanje verblijven. Zowel Maria Louisa als Karel IV zouden in 1819 overlijden.

Huwelijk en kinderen

[bewerken | brontekst bewerken]

Uit het huwelijk van Marie Louise en Karel IV werden veertien kinderen geboren, van wie er zeven hun kindertijd overleefden:

Het beroemde Maria Louise-park in Sevilla is naar haar vernoemd. Spanje kent ook een damesorde, de Maria-Louisa-orde die haar naam draagt.

Zie de categorie Maria Luisa of Parma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.