Maria Mosterd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Mosterd
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Maria Mosterd
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2008 - heden
Uitgeverij Van Gennep Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Maria Mosterd (Zwolle) is een Nederlandse schrijfster van half Surinaamse, half Nederlandse afkomst. Ze zou naar eigen zeggen als minderjarige prostituee zijn geweest, hoewel hieraan wordt getwijfeld. In 2008 verscheen haar eerste boek Echte mannen eten geen kaas. Het zou een waarheidsgetrouw verslag zijn van haar ervaringen met "een moderne pooier die zo snel mogelijk geld wil verdienen" zoals ze het zelf bij het IKON-programma Spraakmakende zaken noemde. Of bij monde van haar moeder Lucie "een seksterrorist"[1]. Ook deze moeder bracht een boek uit over de gebeurtenissen, beschreven vanuit haar perspectief.

Levensloop[bewerken]

Mosterd stelt dat zij op haar twaalfde werd geronseld door een loverboy die ze in haar boek Manou noemt. In de vier jaar die volgden, zou zij volgens eigen zeggen zijn gedwongen deel te nemen aan criminele activiteiten en prostitutie[2] en dreigden via haar ook haar zusje en beste vriendin die wereld te worden ingetrokken.

Toen Mosterd eenmaal in de ban van haar pooier zou zijn geraakt, zou zij zelf ook meisjes hebben moeten ronselen. Zo zou 'Manou' haar de illusie hebben gegeven dat ze opklom in zijn organisatie, wat haar ondanks alles een gevoel van waardering en belang gaf. Haar trouw zou daarnaast ook zijn afgedwongen met zowel geweld als met het verplicht getuige zijn van lijfstraffen die ontrouwe mannetjes van Manou werden opgelegd, aldus Mosterds boek. De wereld van loverboys is volgens haar tragischer dan die doorgaans bij voorlichting wordt voorgesteld[3]. Mosterd en haar moeder, Lucie Mosterd, waren op 14 februari 2008 te gast bij De Wereld Draait Door om Echte mannen eten geen kaas te presenteren[4].

Moeder Lucie klaagde over de school van haar dochter (de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle), die had verzuimd haar te informeren over het vele spijbelen van haar dochter. Drie jaar lang zou er tijdens mentorgesprekken niet over zijn gesproken. Tijdens deze spijbeluren zou Mosterd zich hebben geprostitueerd. De plekken waar geweld was en handel in verdovende middelen, werden niet door een camera bewaakt. Deze klachten werden op 12 juni 2006 gegrond verklaard door de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC)[5]. Hierop stelde moeder Lucie de school financieel aansprakelijk[6].

In 2007 verbleef Mosterd vrijwel het gehele jaar in India, waar zij via de Hoenderloo Groep werkte aan zichzelf en haar ervaringen uiteenzette. Dit leidde tot haar debuutboek dat op 14 februari 2008 verscheen. In maart 2008 kwam de vierde druk uit, en in 2009 verscheen opvolger Bindi, over Mosterds herstelperiode in India.

Op 6 mei 2009 maakte Mosterds advocaat Ernst Muller bekend dat de schrijfster 74.000 euro schadevergoeding en smartengeld van de Thorbecke Scholengemeenschap eiste. Mosterd was onder meer van mening dat de school niet voor een veilige leeromgeving had gezorgd en niet voldoende had opgelet bij haar veelvuldige afwezigheid tijdens de ronselperiode.[7] Kort daarvoor riep Mosterd op haar webpagina oud-leerlingen van de school op om zich als getuige te melden ten bate van haar rechtszaak[8].

Op 6 januari 2010 bepaalde de rechtbank van Zwolle dat de scholengemeenschap Mosterd geen smartengeld schuldig is. Uit de gegevens van de school bleek o.a. dat Maria in het eerste jaar dat ze door de loverboy zou zijn geronseld geen enkel uur gespijbeld had. Ook de andere jaren was het aantal spijbeluren niet buitenproportioneel hoog.[9] De rechter oordeelde dat de zorg voor een minderjarig kind de hoofdtaak van de ouders is en niet die van haar school.

Betrouwbaarheid[bewerken]

Over het waarheidsgehalte van Mosterds beschreven ervaringen zijn de meningen publiekelijk verdeeld. Echte mannen eten geen kaas kreeg positieve recensies van onder meer Vrij Nederland, nrc.next en het Algemeen Dagblad en in hun televisieprogramma's toonden onder andere Matthijs van Nieuwkerk, Robert Jensen, Paul Rosenmöller en Andries Knevel zich onder de indruk van de beschreven gebeurtenissen. Anderzijds zijn er stemmen die betwijfelen of álles wel zo gebeurd kan zijn zoals Mosterd beschrijft, mede doordat bepaalde van haar beschreven beweringen in tijd en ruimte moeilijk te bewerkstelligen zijn of in sommige gevallen tegenstrijdig. Er is geen aangifte tegen Manou gedaan en het Openbaar Ministerie heeft nooit een onderzoek naar hem ingesteld. Op de weblog van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink betwijfelt vaste bezoeker Koen Hakvoort dat Mosterd op twaalfjarige leeftijd de prostitutie inging en vervolgens zo lang en door zo veel mensen misbruikt kon worden, zonder dat autoriteiten dit opviel en er werd ingegrepen.[10] In mei 2010 kwam een boek van Korterink over Mosterds beweringen uit onder de titel Echte mannen eten wél kaas.[11] Columnist Özcan Akyol publiceerde zijn twijfel over het verhaal van Maria Mosterd al in mei 2009 op zijn website.[12]

In zijn uitzending van 9 mei 2010 haalde Peter R. de Vries getuigen en schriftelijke bewijzen aan, onder meer uit het politieonderzoek, die erop wijzen dat Mosterds verhaal grotendeels fictie is en feitelijk niet waar kán zijn. Onder de getuigen waren vriendinnen van Maria, die verklaarden dat zij op de middelbare school nauwelijks spijbelde en gekenmerkt werd door een rijke fantasie. Ook verschillende rechtspsychologen twijfelden in het programma openlijk over de betrouwbaarheid van het boek.[13] Tijdens de aftiteling van een interview dat Manou aan SBS6 gaf, en dat op 12 mei 2010 door deze omroep werd uitgezonden, was te lezen dat Manou aangifte heeft gedaan van laster en smaad tegen Maria en Lucie.[14] Op 19 juli 2011 werd bekend dat Mosterd niet zal worden vervolgd ter zake van smaad en laster. Het Openbaar Ministerie stelde dat er te weinig bewijs was, omdat Mosterd in haar boek gefingeerde namen heeft gebruikt.[15]

Bibliografie[bewerken]

Van Maria Mosterd[bewerken]

Over Maria Mosterd[bewerken]