Maria de las Mercedes van Bourbon (1880-1904)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria de las Mercedes van Spanje

Maria de las Mercedes (Madrid 11 september 1880 - aldaar, 17 oktober 1904), prinses van Asturië, was de dochter van koning Alfons XII van Spanje en diens vrouw koningin Maria Christina van Oostenrijk. Ze trouwde met Karel Maria van Bourbon-Sicilië, prins der Beide Siciliën.

Prinses van Asturië[bewerken | brontekst bewerken]

Maria was het eerste kind van koning Alfons XII en koningin Maria Christina en dus de eerste in lijn van opvolging, waardoor ze de titel prinses van Asturië kreeg. Toen Maria vijf jaar oud was, stierf haar vader. Maria had inmiddels een zusje, infanta Maria Theresia, en er was nog een baby op komst. In afwachting van de baby werd Maria het tijdelijke staatshoofd van Spanje: als het een meisje zou worden, werd ze koningin, en als het een jongen zou worden, werd hij koning en bleef ze prinses van Asturië tot hij zelf opvolgers had. Op 17 mei 1886 beviel de koningin van een jongen, die meteen werd gekroond tot koning Alfons XIII van Spanje. Maria zou prinses van Asturië blijven tot aan haar dood in 1904, want haar broer kreeg pas in 1907 zijn eerste kind.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Voor Maria werd een huwelijk geregeld met Karel van Bourbon-Sicilië, prins der Beide Siciliën; ze trouwden op 14 februari 1901 in Madrid. Karel was een neef van de laatste koning Frans II der Beide Siciliën; hij was de zoon van Frans' broer Alfons, hoofd van het huis Bourbon-Sicilië. Om lid te worden van het Spaanse koningshuis moest Karel afstand doen van zijn rechten op de troon der Beiden Siciliën. Dus toen zijn broer Ferdinand Pius, hoofd van de familie stierf, volgde zijn jongere broer Reinier hem op.

Maria de las Mercedes stierf drie jaar na hun huwelijk, na de geboorte van haar jongste kind.

Kinderen van Maria de las Mercedes en Karel waren: