Mariadal (Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mariadal
Klooster Mariadal in 't Ven
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Venlo
Coördinaten 51° 23′ NB, 6° 11′ OL
Religie Rooms-Katholiek
Kloosterorde Dominicanessen
Gebouwd in 1890
Uitbreiding(en) 1903
Restauratie(s) einde 20e eeuw
Huidige bestemming woningen/activiteitencentrum
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  524775
Architectuur
Architect(en)  Baeten
Bouwmethode  Eclecticisme
Bouwmateriaal  baksteen, natuursteen
Mariadal (Nederland)
Mariadal
Portaal  Portaalicoon   Religie

Het klooster Mariadal is aan het einde van de 19e eeuw gesticht door de Zusters van de Tweede Orde van Sint-Dominicus in de Venlose buurtschap 't Ven.

De Duitse zusters kochten in 1882, tijdens de Kulturkampf, de hoeve Huize Geritten van de erven van Joseph Heutz (naar wie een straat in Venlo is vernoemd), nadat deze al een stichting in het leven had geroepen tot bijstand van behoeftige zieken en invaliden met de hoeve als wijkplaats, en richtten dit in als klooster met de naam Klein Mariënthal. Het klooster werd in twintig jaar tijd meerdere malen verbouwd. In 1903 werd er een grote kapel aangebouwd in een – voor die tijd gebruikelijke – eclectische stijl. Deze kapel diende tot de komst van de nieuwe rectoraatskerk in 1966 als parochiekerk voor de inwoners van 't Ven. Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van het klooster omgedoopt in Mariadal.

In juni 1981, honderd jaar na aankomst in Venlo, verlieten de zusters Mariadal en vertrokken naar het klooster Koningsgaard in Berg en Dal. Zij gaven het na grondige verbouwing ook de naam Mariadal. Het klooster in 't Ven werd hierna aangekocht door de gemeente Venlo en doorverkocht aan een vereniging van eigenaren. Tegenwoordig doet het gerestaureerde klooster dienst als woon-/werkruimte en als centrum voor ontwikkeling, groei en welzijn.[1]

Zie de categorie Mariadal (Venlo) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.