Mariana (Brazilië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mariana
Plaats in Brazilië Vlag van Brazilië
Mariana (Brazilië)
Mariana (Brazilië)
Situering
Regio Zuidoost
Staat Minas Gerais
Mesoregio Metropolitana de Belo Horizonte
Microregio Ouro Preto
Coördinaten 20° 23′ ZB, 43° 25′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1193 km²
Inwoners (2010) 54 179
Detailkaart
Ligging in Minas Gerais
Ligging in Minas Gerais
Portaal  Portaalicoon   Brazilië
Maria Fumaça die het traject doet tussen Mariana en de Ouro Preto Minas Gerais

Mariana is een gemeente en stad in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais. Mariana ligt in het zg. "goudgebied ", in het centrale toeristisiche deel van Minas Gerais nabij de bekende werelderfgoedstad Ouro Preto. Zoals Ouro Preto, wordt ook Mariana sterk bepaald door de Braziliaanse barok. Anders dan Ouro Preto is de stad met zijn ong. 50.000 inwoners minder toeristisch. Belangrijke bezienswaardigheden is de stad, die zoals Ouro Preto profiteerde van de goudrush naar Brazilië - zijn de door Aleijadinho ontworpen kerk van São Francisco de Assis en de kathedraal da Sé.

Igreja São Francisco de Assis en Igreja Nossa Senhora do Carmo

Mariana werd in 1696 (andere bronnen spreken van 1703) gesticht aan de oever van de Ribeirão do Carmo en was de eerste hoofdstad van Minas Gerais. In 1745 werd de plaats verheven tot stad en kreeg de naam Mariana naar Maria Anna van Oostenrijk (1683-1754), de echtgenote van Johan V van Portugal.

Mariana ligt op 110 km van Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais.

Het centrum van Mariana bestaat uit een aantal dichtbevolkte wijken: Rosário, São Gonçalo, São Pedro, Santana, Centro comercial, Barro Preto en São Sebastião (ook bekend als Colina). Verder zijn er een aantal meer afgelegen wijken, zoals Jardim dos Inconfidentes, Vila Maquiné, Cruzeiro do Sul, São Cristóvão, Cabanas en Santa Rita de Cassia. Ook de wijken Passagem de Mariana (nabij de mijn Mina da Passagem), Monsenhor Horta, Cachoeira do Brumado, Furquim, Padre Viegas maken deel uit van Mariana.

Mariana is een belangrijk economisch centrum in de streek. De belangrijkste sectoren zijn het toerisme en de mijnbouw. De stad maakt deel uit van het "ijzeren vierkant" waar grote hoeveelheden ijzererts wordt gedolven.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn:

  • Praça de Minas Gerais, met het oude stadhuis en gevangenis, de kerk van de H. Franciscus van Assisi (Igreja São Francisco de Assis) en de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Karmel (Igreja Nossa Senhora do Carmo).
  • de kathedraal, de belangrijkste en een der grootste kerken van de stad, is gelegen op de Praça da Sé, het belangrijkste plein van de stad
  • het aartsbisschoppelijk museum voor gewijde kunst
  • het muziekmuseum van Mariana in het Centro cultural Dom Frei Manoel da Cruz (oud bisschoppelijk paleis)
  • gebouwen van de curie-aartsbisdom Mariana.
  • Rua Direita, met de oudste huizen van de stad
  • de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans (Igreja de Nossa Senhora do Rosário).
  • de kerk van de H. Antonius (Igreja de Santo Antônio), de oudste kerk van de stad
  • de kerk van de H. Petrus van de Geestelijken (Igreja de São Pedro dos Clérigos)
  • de mijn Mina da Passagem, die tijdens de goudrush van het einde van de 17e eeuw en het begin van de 18e eeuw zeer belangrijk was voor de economie van de stad.

In de omgeving zijn er ook een aantal watervallen, zoals de Cachoeira do Brumado en de Cachoeira da Serrinha.

Op 5 november 2015 werd Mariana getroffen door de breuk van de dam bij Bento Rodrigues, die er voor zorgde dat het gehele stroomgebied tot aan de oceaan getroffen werd door een zwaar vergiftigde modderstroom; een calamiteit die inmiddels bekend is als de omvangrijkste natuurramp van Brazilië ooit[1].

Externe links[bewerken]