Marianenkraai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marianenkraai
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Marianenkraai (Corvus kubaryi)
Marianenkraai (Corvus kubaryi)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Corvidae (Kraaien)
Geslacht:Corvus
Soort
Corvus kubaryi
Reichenow, 1885
Ligging Marianen
Ligging Marianen
Afbeeldingen Marianenkraai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Marianenkraai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De marianenkraai (Corvus kubaryi) is een vogel uit de familie van de kraaien. Het is een endemische vogel van de Marianen (vroeger Ladrone-eilanden), die ernstig bedreigd wordt met uitsterven.

Kenmerken[bewerken]

De marianenkraai is 38 cm lang. Het is een vrij kleine kraai. Het mannetje is iets groter dan het vrouwtje. De vogel is helemaal zwart met een metaalblauwe glans op de staart en een groene glans op de rug, buik, borst, kop en vleugels.

Leefwijze[bewerken]

Als een echte kraai is het een alleseter die foerageert op insecten, hagedissen, vogeleieren, krabben, vruchten en zaden.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het leefgebied van de marianenkraai bestaat uit ongerept bos maar ook secondair bos en begroeiing aan stranden. De soort nestelt echter exclusief in het oorspronkelijke bostype van de eilanden op kalkrijke bodems.

In 2008 waren er nog twee mannetjes op het eiland Guam. In 1998 werd het aantal volwassen vogels op Rota geschat op 234. In 2008 waren dit er nog maar 60. BirdLife International schat de totale populatie in 2012 op 70 tot 400 exemplaren.

Status[bewerken]

De inheemse vogelfauna, en deze kraai in het bijzonder, worden bedreigd door ontbossingen die veroorzaakt werd door tropische stormen, maar ook door uitbreiding van menselijke nederzettingen en de aanleg van golfbanen. Verder zijn er tal van ingevoerde organismen die de eieren roven of de (jonge) vogels zelf opeten, zoals de bruine nachtboomslang Boiga irregularis, ratten, verwilderde katten, Pacifische varaan (Varanus indicus) en verder concurrentie met een andere kraaiachtige, de koningsdrongo (Dicrurus macrocercus). Om deze redenen staat deze kraai als ernstig bedreigd (kritiek) op de Rode Lijst van de IUCN.[1]