Mariaplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Mariaplaats
Mariaplaats, gezien vanaf de Springweg
Mariaplaats, gezien vanaf de Springweg
Geografische informatie
Locatie       centrum van Utrecht
Begin Rijnkade, Marga Klompébrug en het Willemsplantsoen
Eind Springweg
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen Utrechts Conservatorium
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Mariaplaats is een plein in de Nederlandse stad Utrecht. Het plein, dat bij de Rijnkade, Marga Klompébrug en het Willemsplantsoen als straat begint, loopt in een hoek richting Springweg. Daar ligt het feitelijke plein tussen de Zadelstraat en het huidige conservatorium van Utrecht.

Immuniteit en marktplaats[bewerken]

Een deel van het huidige plein behoorde tot aan de reformatie tot de immuniteit (claustrale singel) van de voormalige Mariakerk. Hier stond een aantal kanunnikenhuizen, waarvan Mariaplaats 22 een voorbeeld is.

Buiten de grenzen van de immuniteit lag een plein dat al in 1391 de bestemming van marktplaats kreeg. Door de eeuwen heen kregen verschillende pleinen in de stad specialistische markten toebedeeld. Zo was de Mariaplaats allereerst een algemene warenmarkt, later veemarkt, lapjesmarkt en fruitmarkt. Ook werd er eeuwenlang de jaarmarkt gehouden; eerst in januari en vanaf 1616 in juli.

Utrecht was ingedeeld in vier kwartieren en ieder kwartier in twee wijken. De Mariaplaats lag in de wijk Zwarte Knechten. De naam is afkomstig van het vaandel van de plaatselijke schutterij. In de Franse tijd werden de namen geschrapt en werden er letters gebruikt. Voor de Mariaplaats was dat de letter E. In de steeg tussen huisnummer 51 en 52 bevindt zich nog het oude huisnummer E285 in de boog van de toegang tot de voormalige Rooms Katholieke Burgerschool.[1]

De St. Maria Pomp op dit plein heeft de status rijksmonument. Het Utrechtse water stond bekend als het beste van Nederland,[2] en rijke Amsterdamse burgers lieten hier hun drinkwater per schip halen. Ook bij bierbrouwerijen was het Utrechtse water geliefd.[3]

Gebouwen[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]