Marie-Dominique-Auguste Sibour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
M-D Auguste Sibour

Marie-Dominique-Auguste Sibour (Saint-Paul-Trois-Châteaux, 4 april 1792 - Parijs, 3 januari 1857) was een Frans aartsbisschop.

Sibour studeerde aan het seminarie van Viviers en in Avignon en werd in 1818 tot priester gewijd. Vervolgens werd hij pastoor van de parochie bij de "Missie van Parijs" en in 1819 kanunnik in Pont-Saint-Esprit, waar hij zich verder bekwaamde in het kerkrecht.

In 1839 werd hij door paus Gregorius XVI benoemd tot bisschop van Digne. Hij nam als wapenspreuk de bekende tekst van Paulus uit I Corinthe 13: Maior autem horum est caritas - De grootste van deze is de liefde. Op aandringen van de republikeinse partij werd hij in 1848 benoemd tot aartsbisschop van Parijs. Hij voltrok in deze functie in 1853 het huwelijk van keizer Napoleon III met Eugénie de Montijo, gravin van Teba.

Aartsbisschop Sibour werd in 1857 in de kerk van Saint-Étienne-du-Mont in Parijs met een mes vermoord door de geschorste priester Jean-Louis Verger, een tegenstander van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Werken[bewerken]

  • Institutions diocésaines, 1845
  • Mandements, 1851–52

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Denys Affre
Aartsbisschop van Parijs
1848-1857
Opvolger:
François-Nicolas-Madeleine Morlot