Marie Claire (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marie Claire
Genre Mode
Doelgroep(en) Vrouwen
Frequentie Maandelijks
Eerste editie 1937
Land(en) Australië
België
Brazilië
Frankrijk
Griekenland
Maleisië
Nederland
Rusland
Zuid-Afrika
Turkije
Taiwan
Verenigde Staten
Verenigd Koninkrijk
Website
Portaal  Portaalicoon   Media
Nederlandstalige Marie Claire
Genre Mode
Doelgroep(en) Vrouwen (25-40j)[1]
Frequentie Maandelijks
Oplage Vlaanderen: 12.159[2](2009)
Nederland: 77.194[3] (2008)
Lezersbereik Vlaanderen: 103.900[4] (2010)
Formaat 280 x 220 mm
Eerste editie Februari 1990
Land(en) Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Hoofdredacteur Sandera Krol (nl)
Fabienne Willaert (be)
Uitgeverij(en) Sanoma Magazines
Andere versie(s) Marie Claire 2[5]
Marie Claire Wonen[6]
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Marie Claire is een maandelijks modetijdschrift gericht op vrouwen. Het tijdschrift wordt uitgegeven in 33 landen en 17 talen. Het blad bereikt wereldwijd maandelijks 15 miljoen lezers.[7]

In België en Nederland heeft Sanoma Uitgevers de rechten om Marie Claire uit te brengen. Hoofdredactrice van de Nederlandstalige editie is Sandera Krol. Deze editie verschijnt tevens in Vlaanderen, echter met een toegevoegd Vlaams katern dat gemaakt wordt door een eigen redactie. Marie Claire verschijnt er met de ondertitel "Vlaamse editie" en hoofdredactrice is Fabienne Willaert.[4]

De Nederlandse versie heeft een oplage van 77.194 exemplaren en een leesbereik van 211.000 lezers.[3] De Vlaamse editie heeft een oplage van 12.159[2] (2009) exemplaren en een leesbereik van 103.900[1] lezers.

Doelpubliek[bewerken]

Het tijdschrift is bedoeld voor de jonge, zelfstandige vrouw met een goede opleiding, een goede baan, een goed inkomen, en een brede belangstelling. De Marie Claire lezeres is geïnteresseerd in mode, maar niet oppervlakkig; intelligent maar niet zwaar op de hand, maatschappelijk betrokken, maar ook geïnteresseerd in de oppervlakkige dingen in 't leven. Ze staat open voor de wereld om haar heen, niet alleen voor de mooie, maar ook de minder leuke kanten.

Geschiedenis[bewerken]

Het tijdschrift is in 1937 opgericht door Jean Prouvost en werd wekelijks op woensdag uitgegeven. In Frankrijk werd de wekelijkse editie meteen een groot succes. In 1942 werden verschillende tijdschriften niet meer uitgegeven door de Duitse autoriteiten, Marie Claire was daar een van. Het tijdschrift werd niet meer uitgegeven tot in 1954. Toentertijd werd het meer een maandelijks tijdschrift. In 1976 ging Prouvost met pensioen en nam haar dochter Evelyne het over en voegde L'Oréal toe aan het bedrijf.

Externe links[bewerken]