Marie Heinekenplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marie Heinekenplein
Marie Heinekenplein na opknapbeurt 2017 (april 2018)
Marie Heinekenplein na opknapbeurt 2017 (april 2018)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam-Zuid
Algemene informatie
Genoemd naar Marie Heineken
Marie Heinekenplein, juni 2009

Het Marie Heinekenplein is een plein in Amsterdam, in de volksmond kortweg Heinekenplein genoemd. Het plein werd aangelegd in de jaren 1990 en ligt net buiten het centrum, in de buurt De Pijp, aan de Ferdinand Bolstraat. Aan de zuidkant van het plein loopt de Quellijnstraat. Tramlijn 24 heeft een halte bij het plein.

Het Marie Heinekenplein staat vooral bekend als horecagebied. Het cirkelvormige plein is omgeven door bars en cafés met terrassen. Tussen het plein en de Stadhouderskade is een deel van de voormalige Heineken-brouwerij overgebleven. Daar is nu het bezoekerscentrum Heineken Experience gevestigd. Aan de noordkant van het plein staat een flatgebouw met op de begane grond een winkelpassage en verscheidene horecagelegenheden.

Op het plein vinden verschillende evenementen plaats. Zo wordt er bijvoorbeeld regelmatig een boekenmarkt gehouden. Ook worden er op het plein in de open lucht films vertoond. Op Koninginnedag is er een feest met een apenkooi-thema op het plein.

Op de plek van het plein stond oorspronkelijk een deel van de Heinekenbrouwerij. Dit deel van de brouwerij werd in 1988 gesloopt, en in 1993 sloeg Freddy Heineken de eerste paal voor het huidige plein.

De naam van het plein zorgde voor veel discussie. Het plein is uiteindelijk in 1994 vernoemd naar Marie Heineken, een schilderes en nicht van Gerard Adriaan Heineken, oprichter van de brouwerij Heineken. De naam was een compromis omdat de naam "Heinekenplein" niet kon, vanwege de regels dat straten in Amsterdam niet naar bedrijven of naar nog levende personen vernoemd mogen worden. Bovendien ligt het plein in het deel van de Pijp waar de straten zijn vernoemd naar Nederlandse schilders. Oorspronkelijk zou het plein naar de Zuid-Afrikaanse politicus Nelson Mandela vernoemd worden, maar dit plan werd ingetrokken nadat zijn toenmalige echtgenote Winnie Mandela in 1991 schuldig bevonden werd aan medeplichtigheid aan de ontvoering en moord van een 14-jarige jongen.

Marie Heinekenpleinpassage[bewerken]

Er is een winkelpassage tussen het Marie Heinekenplein en de Eerste van der Helststraat. Een deel van de passage, aan de pleinkant, bestaat uit kleinere winkels, aan de zijde van de Eerste van der Helststraat is een vestiging van de supermarktketen Dirk van den Broek. Op 5 oktober 2003 overleed de straatbewoonster Anja Joos, door openlijke geweldpleging op het nabijgelegen Gerard Douplein, na een achtervolging door medewerkers van dit filiaal.