Marie Krøyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zelfportret Marie Krøyer

Maria (Marie) Martha Mathilde Krøyer, geboren Triepcke (Frederiksberg, 11 juni 1867 - Stockholm, 25 mei 1940) was een Deens kunstschilderes. Ze was lange tijd gehuwd met Peder Severin Krøyer en maakte deel uit van de Skagenschilders.

Leven en werk[bewerken]

Marie Triepcke werd geboren als dochter van een directeur van een weverij, van Duitse herkomst. Ze had artistieke ambities en ging in de leer bij de Kopenhaagse kunstschilders Kristian Zahrtmann en Carl Thomsen. In 1888 trok ze naar Parijs om te studeren bij Guillaume Courtois, Alfred Philippe Roll en Pierre Puvis de Chavannes. In Parijs kreeg ze een verhouding met de zestien jaar oudere Deense kunstschilder Peder Severin Krøyer, voor wie ze in 1887 al eens model had gestaan. Korte tijd later zouden ze trouwen, waarna ze een huwelijksreis maakten naar Italië en Duitsland. Het echtpaar kreeg een dochter: Vibeke. In 1891 vestigde het paar zich op het noord-Deense visserseiland Skagen. Daar sloten ze zich aan bij de Skagenschilders, waarmee Maries man al eerder in de jaren 1880 samenwerkte.

De komst van Marie naar Skagen leidde onder de Skagenschilders snel tot onrust en intriges, resulterend in het vertrek van kunstschilder Viggo Johansen en zijn vrouw Martha. Ook haar huwelijk met Krøyer verliep uiteindelijk dramatisch: toen Marie in 1905 een kind verwachtte van componist Hugo Alfvén, die ze eerder had ontmoet tijdens een reis naar Taormina, leidde dat tot een scheiding. Krøyer overleed vier jaar later aan een psychische ziekte. Marie en Alfvén zouden, na jarenlang te hebben samengewoond, in 1912 met elkaar trouwen en vestigden zich in Tällberg, Zweden, waar Marie hun eigen huis ontwierp.

Marie maakte schilderwerken in een overwegend impressionistische stijl. Veel bekendheid geniet ze heden ten dage door de grote hoeveelheid portretten die Peder Severin Krøyer van haar maakte.

Marie scheidde van Hugo Alfvén in 1936. Ze overleed in 1940, op 72-jarige leeftijd. Werk van haar is onder andere te zien in het Skagen Museum. Over haar leven verschenen diverse biografieën. In 2012 verscheen een Deense film over haar leven, Marie Krøyer, onder de regie van Bille August.

Werk van Marie Krøyer[bewerken]

Portretten van Marie door P.S. Krøyer[bewerken]

Biografieën[bewerken]

  • Jacob Thage: Portrætter fra et ægteskab. 1997
  • Lise Svanholm: Agnes og Marie. 1991.
  • Knud Voss: En kvinna mellan två män. 1991
  • Lise Svanholm: Marie Krøyer 1867–1940. 1987.
  • Margrethe Loerges: Marie Krøyer. 1979.

Externe links[bewerken]