Mariënheem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Marienheem)
Mariënheem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Mariënheem (Overijssel)
Mariënheem
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Raalte Raalte
Coördinaten 52° 23′ NB, 6° 19′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.490[1]
Overig
Woonplaatscode 1493
Foto's
Mariënheem oorlogsmonument
Mariënheem oorlogsmonument
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Mariënheem is een dorp in de Sallandse gemeente Raalte, in de Nederlandse provincie Overijssel. Het dorp telt 1.490 inwoners.[1] Mariënheem ligt aan de rijksweg N35, op ongeveer drie kilometer oostwaarts van de plaats Raalte. Het dorp heeft een levendige Piraten Scene.

In Mariënheem wordt jaarlijks een dorpsfeest gehouden, genaamd het Midzomerfeest.[2]

De Schildersclub Mariënheem heeft in 2007 op de 4 x 45 meter grote buitenwand van een boerenschuur aan de Wissinksweg een panoramische impressie van de streek aangebracht; Panorama Salland.

Stichting Jeugdkamp Mariënheem organiseert een jaarlijks terugkerend Jeugdkamp.[3]

In Mariënheem wordt ook jaarlijks het carnaval gevierd. De carnavalsvereniging heet de Assendorper Zotten, die sinds 1967 bestaat.[4]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontstaan van Mariënheem als dorp was aanvankelijk niet zo gepland. Het dorp is er namelijk gekomen dankzij de bouw van de R.K. kerk de O.L.V. ten Hemelopneming in 1937/1938. Hierna volgden een R.K. basisschool en kwamen er meer bewoners naar het gebied. Zo kwam er o.a. een smid, een kruidenier, enzovoort. Aanvankelijk waren geestelijken van de naburige plaatsen niet zo blij met de stichting van de parochie te Mariënheem. Deze zou immers parochianen van hen overnemen. De kerk is een driebeukige pseudobasiliek met een ingangsportaal onder een zadeldak. Nabij de kerk staan een openluchtkapel uit circa 1937 en een laat-19de-eeuws beeld van Maria met Kind.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jan ten Hove, Marieke Knuijt, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert, "Monumenten in Nederland. Overijssel", Zwolle : Waanders, 1998, ISBN 90-400-9200-1.
  • Theo van Mierlo, "Het dorp dat er niet had moeten komen : Mariënheem, 75 jaar een bloeiende gemeenschap", Kampen : IJsselacademie, 2012, ISBN 978-90-6697-227-8.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mariënheem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.