Marina Sirtis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marina Sirtis
Marina Sirtis tijdens Lucca Comics & Games 2016
Algemene informatie
Geboren 29 maart 1955
Land Engeland
Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Marina Certis, Marina Sirits
Jaren actief 1977–
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Marina Sirtis in 2005

Marina Sirtis (Londen, 29 maart 1955) is een Brits-Amerikaans actrice. Ze is vooral bekend van haar rol als Deanna Troi uit de televisieserie Star Trek: The Next Generation.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Marina Sirtis werd geboren in Londen. Haar Griekse ouders John Sirtis († 24 oktober 1981) en Despina Yianniri-Sirtis wilden niet dat ze een acteercarrière begon. Daarom volgde ze stiekem acteerlessen bij de Royal Shakespeare Company, die verbonden is met de Guild Hall of Music and Drama School. Na een periode in het theater stapte ze over naar televisiewerk. Na enkele rollen in Brits televisieseries had ze in 1978 haar eerste rolletje in een (televisie)film The Thief of Baghdad, met onder andere Kabir Bedi, Peter Ustinov en Ian Holm.

In 1986 verhuisde ze naar de Verenigde Staten, waar ze een jaar later auditie deed voor de rol van Macha Hernandez in de sciencefictiontelevisieserie Star Trek: The Next Generation. Denise Crosby deed auditie voor de rol van Deanna Troi. Uiteindelijk werd besloten dat Marina Sirtis de rol van Deanna Troi kreeg, terwijl het karakter Macha Hernandez Tasha Yar ging heten en door Denise Crosby zou worden gespeeld. Sirtis speelde de rol van Deanna Troi gedurende de zeven jaar dat de serie liep. Daarna zou ze ook in enkele afleveringen van Star Trek: Voyager en in Star Trek: Enterprise dezelfde rol spelen.

Een opmerkelijk detail is dat Marina pas op het vliegveld, waar ze op het punt stond om terug te keren naar Londen omdat haar acteercarrière niet wilde vlotten, te horen kreeg dat ze was aangenomen voor de rol van Deanna Troi.

Na Star Trek speelde ze in diverse televisieseries en in enkele films.

Ze is tot Amerikaanse genaturaliseerd. Op 21 juni 1992 trouwde ze met zanger Michael Lamper van o.a. de tribute band Steely Jam. Lamper overleed op 7 december 2019 in zijn slaap. Ze heeft één broer, Steve Sirtis.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marina Sirtis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.